Прочутата белгийска бира и пържените картофи са застрашени от климатичните промени

Белгийска бира и пържени картофи. [Shutterstock/CapturePB]

Производството на два от най-известните белгийски продукти – бира и пържени картофи, може сериозно да пострада заради последиците от изменението на климата в страната. Това се казва в  доклад по поръчка на Националната комисия по климата на Белгия.

Според проучването промените в страната ще се усетят най-вече чрез горещи вълни, наводнения и засушавания. През последните години Белгия преживя меки зими, повтарящи се периоди на засушаване и горещи лета. Очаква се за периода 2041-2074 г. в годината да има  27 горещи дни повече  в сравнение с 1981-2014 г.

Промените ще засегнат сериозно няколко икономически сектори, включително енергетика, рибарство, туризъм, транспорт и селско стопанство. Прогнозите са земеделието да пострада най-много.

Според Националния съюз на производителите на пържени картофи белгийците изяждат всяка година вкъщи 38 килограма пресни картофи и 6-7 килограма преработени. Освен това Белгия е един от най-големите износители на замразени картофени продукти. Износът е в 150 страни.

Според доклада комбинацията от суша и горещи вълни през 2018 г. е довела до загуба на 31% от реколтата от картофи във Фландрия, северната част на страната. Това е голям проблем, защото там е концентрирана по-голямата част от производството. От засушаването пострадаха и 13% от захарното цвекло и 10% от зърното.

За картофената индустрия това е още един удар след блокирането на пазара заради коронавируса. Заведенията останаха затворени месеци, което принуди представители на картофена индустрия да помолят населението да помогне, като яде повече картофи.

Ще дойдат тежки времена и за производителите на бира. Те ще трябва да се справят с недостига на основни съставки, включително вода, ечемик и хмел.

“Тъй като по-голямата част от ечемика за белгийската бира се внася, предлагането ще зависи от това как климатичните промени се отразяват на регионите производители. Прогнозите показват, че Белгия като страна вносител може да претърпи огромни загуби“, се казва в доклада.

Тревожните предвиждания са производството на бира да намалее с 10% до 40%. Освен това производството на традиционната белгийска черешова бира – ламбична бира, може бавно да започне да изчезва. Причината е, че процесът на варене е критично зависим от температурата на въздуха.

„Традиционното производство на ламбична бира е уникален начин за варене от древни времена. Загубата му би нанесла удар върху културното наследство на Белгия “, пише в доклада.