Публичната администрация на Северна Македония е готова да се дигитализира

Според Битичи, дигитализацията ще бъде една от капиталовите инвестиции, предвидени в бюджета, а ползите тепърва ще се усещат. [Shutterstock / metamorworks]

„До преди десет години човек не можеше да си представи, че правителствените заседания ще се провеждат онлайн, но пандемията показа обратното. Публичната администрация е готова, но не съм сигурен за другите участници и защо отказват да влязат в интернет”, каза вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи на първия панел на 10-та среща на върха Северна Македония 2025.

Според Битичи цифровизацията ще бъде една от капиталовите инвестиции, предвидени в бюджета, а ползите тепърва ще се усещат.

Битичи каза, че страната ще бъде първата в Югоизточна Европа, която ще въведе асистенти с изкуствен интелект.

„Решихме, че за малка държава като нашата е повече от необходимо да имаме визия за поне 20 години и подготвяме мерките в тази посока. Никой процес, особено дигитализацията в публичния сектор, бизнеса и гражданите, не трябва да бъде краткосрочно решение, посочи Битичи.

Според него, Министерството на информационното общество и администрацията планира да отпусне 20 милиона евро за цифровизация.