Разобличителката на Фейсбук призовава Марк Зукърбърг да подаде оставка

Марк Зукърбърг е главен изпълнителен директор на Facebook, откакто основа компанията през 2004 г. [Rokas Tenys/Shutterstock]

Франсис Хаугън, която стоеше зад масовото изтичане на вътрешни документи, идващи от Фейсбук, призова главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг да подаде оставка.

„Мисля, че компанията няма да се промени, ако той остане главен изпълнителен директор – Фейсбук ще бъде по-силна с някой, който е готов да се фокусира върху безопасността“, каза тя по време на форума Web Summit в Лисабон в понеделник (1 ноември).

Хаугън, бивш продуктов мениджър във Фейсбук, събра десетки хиляди документи, преди да напусне компанията през април, разкривайки неетичните ѝ практики.

Хаугън предаде документите на пресата, хвърляйки светлина върху противоречиви решения на компанията, които предизвикаха обществено възмущение.

„Има определен модел на поведение и постоянно приоритизиране на печалбите за сметка на общата безопасност. Чувствам се много благодарна, че вземате думите ми сериозно“, каза тя в Лисабон.

Хауген посочи, че системата на Фейсбук дава приоритет на най-поляризиращото съдържание.

Това може да предизвика не само спорове по време на вечеря в Съединените щати, но и драматични последици в реалния живот, до които такова екстремистко съдържание може да доведе на други места по света, които „почти повсеместно нямат основните системи за безопасност от Фейсбук“.

Говорител на Мета коментира за EURACTIV, че аргументът „че ние умишлено прокарваме съдържание, което кара хората да се ядосват заради печалбата, е просто неверен. Ние сме на път да похарчим повече от 5 милиарда долара за безопасност и сигурност през 2021 г. – повече от всяка друга технологична компания – и имаме 40 000 души, на които е поставена една задача: да осигурят безопасност на потребителите в нашите приложения“.

Хаугън подчерта случая с Етиопия, където наскоро имаше етническо прочистване. Африканската страна има 100 милиона души, в нея се говорят шест различни езика и 95 диалекта – реалност, която според нея показва неадекватността на системата за модериране на съдържанието на Фейсбук.

За Хаугън Фейсбук представи модерирането на съдържанието като фалшив избор между цензура и свобода на словото. Тя отбеляза, че съществуват решения, които не са базирани на съдържание и са по-ефективни, но ще изискват платформата да бъде по-малка и по-бавна.

На въпроса дали се е страхувала, Хаугън отговори, че „има милион, може би 10 милиона живота, които ще бъдат засегнати от това през следващите 20 години. И никое друго последствие не може да се сравни с това.“

Бившият служител на Фейсбук също разкритикува неотдавнашния избор на компанията да се пренасочи към метавселената или виртуалната реалност.

„Във Фейсбук има мета-проблем, който е, че отново и отново компанията избира експанзия в нови области, вместо да залага на това, което вече е направила“, аргументира се Хаугън.

„Намирам това за недобросъвестно, в документите ясно се казва, че Фейсбук има нужда от повече ресурси за много основни системи за безопасност. И вместо да се уверят, че тези платформи са на минималното ниво на безопасност, те са на път да инвестират в 10 000 инженери, които да разработват видеоигри“, каза тя.

Говорителят на Мета определи сравнението като нелепо. „Не е вярно, че една компания може или само да създава нови технологии, или да инвестира в сигурност. Очевидно можем и трябва да правим и двете неща едновременно – и ние го правим.”

„Последните няколко седмици показаха колко е важно да сме наясно какво точно отстояваме – и това е, което правим, като представяме визията си и принципите за отговорни иновации за метавселената и работим с други компании, с които да я изградим. Има сложни компромиси, поради което се нуждаем от регулиране на индустрията“, добави говорителят.

Хаугън отбеляза, че Фейсбук има различна организационна структура от други социални мрежи като Туитър.

Във Фейсбук екипът за модериране на съдържание се отчита на различни структури в компанията, за което Хуагън казва, че има смразяващ ефект за модераторите, когато авторът на противоречивото съдържание е политик от висок ранг.

Фейсбук по-рано обвини Хаугън, че е пуснала само подбрани документи.

От своя страна Хaугън предложи да се представят всички вътрешни документи на Фейсбук, като се аргументира, че компании като Гугъл и Туитър са много по-прозрачни.

Хаугън също така призова политиците да задължат Фейсбук и други платформи да разкриват своите бази данни.

Задълженията за прозрачност и отчетността на алгоритъма в момента се обсъждат в Закона за цифровите услуги (DSA), законодателно предложение на ЕС за онлайн съдържание и услуги.