Румъния забрани на Китай да изгражда 5G мрежите ѝ

Румънското центристко правителство одобри законопроект, подкрепен от Съединените щати, който на практика забранява на Китай и Huawei да участват в развитието на 5G мрежата в страната. [EPA-EFE / ROBERT GHEMENT]

Румънското центристко правителство одобри в четвъртък, 15 април, законопроект, подкрепен от Съединените щати, който на практика забранява на Китай и Huawei да участват в развитието на 5G мрежата в страната. Това обяви представителят на Комисията за национална сигурност Павел Попеску, предаде Ройтерс.

Европа се очерта като бойно поле в технологичната Студена война между Пекин и Вашингтон. Ако китайската компания бъде спряна, европейските конкуренти на Huawei -Ericsson и Nokia – могат да се превърнат в дуопол от доставчици.

“Правителството току-що одобри законопроект от първостепенно значение за Румъния, затвърждавайки меморандум от 2019 г., подписан във Вашингтон. Това означава, че Китай и Huawei са изключени от всякакво потенциално партньорство за 5G с румънската държава”, коментира Попеску.

През август 2019 г страните посочиха, че според меморандума “е необходима внимателна и пълна оценка на доставчиците на 5G, като част от подхода, основан на риска”.

Румъния бе сигурен съюзник на Вашингтон, дори преди присъединяването ѝ към НАТО през 2004 г. Вашингтон смята Huawei за инструмент, който комунистическата партия на Китай използва за глобален шпионаж.

Huawei играе водеща роля в битката на телекомите по света, които се подготвят за пускането на следващото поколение мобилни мрежи. Компанията многократно отрича някога да е шпионирала за Китай.

Приетият в четвъртък законопроект отразява меморандума със САЩ и позицията на Висшия съвет за отбрана на Румъния.

Попеску коментира: “Националната сигурност е ключова цел, a защитата на личните данни на бъдещите поколения на Румъния е от решаващо значение”.

Новият текст гласи, че чрез оценка на доставчика трябва да се каже дали дадена компания е обект на контрол от чуждестранно правителство, има ли прозрачна структура на собственост и подлежи ли компанията на правен режим, който налага прозрачни корпоративни практики.

Попеску посочи, че законопроектът, който може да бъде приет в парламента през следващите седмици, е предпоставка за започване на търгове за 5G в Румъния през втората половина на годината.