Румъния иска да забрани на публичните институции да използват руски антивирусен софтуер

Според предложението, наличието на руски антивирусен софтуер представлява уязвимост за киберсигурността на румънските институции и органи. [Shutterstock/Who is Danny]

Според нов румънски законопроект, на публичните институции и органи може да бъде забранено да използват софтуер и услуги за киберсигурност, произведени от руски компании или контролирани от фирми или лица от Русия.

Според предложението, наличието на руски антивирусен софтуер представлява уязвимост за киберсигурността на румънските институции и държавни органи.

Забраната – която е насочена както към антивирусен софтуер, anti-malware или firewall, така и към услуги като VPN – ще се прилага за целия период на войната в Украйна.

Преди забраната да бъде отменена, страните в конфликта трябва да подпишат мирно споразумение, Русия трябва да плати обезщетение за разрушенията в Украйна и да сътрудничи на международните органи за наказване на лицата, извършили военни престъпления или престъпления срещу човечеството по време на конфликта, пише още в документа.

Министерството ще публикува списък на компаниите, продуктите и услугите, които подлежат на забрана, въпреки че все още е необходимо парламентът да приеме закона.

Според министерството на цифровизацията, много публични институции и звена на местната администрация в Румъния купуват руски антивирусни решения, защото са по-евтини.

В обяснителната бележка към предложението министерството посочва „Касперски“ като една от компаниите, обект на предупреждения от страна на киберорганите в други европейски държави като Германия.

„Касперски“ в българската държавна администрация

По повод предупреждението на германските власти, българският министър на електронното управление  Божидар Божанов обясни през март, че на този етап в неговото министерство обмислят дали да препоръчат смяната на руския антивирусен софтуер, пише Дневник.

„Тук е важно да уточним, че по-добре „Касперски“, отколкото никаква. И докато администрациите стигнат през процеса да си обновят антивирусната, трябва да останат поне с някаква, така че не сме им казвали спирайте. Ние мислим дали да препоръчаме смяната му, но не мислим да наредим с какво да бъде сменен“, посочи Божанов.

По думите на министъра няма точни данни каква част от публичната администрация използва „Касперски“.

„Трябва да имаме информация в регистъра на информационните ресурси, но за съжаление той не е бил поддържан в достатъчно актуално състояние“, отбеляза Божанов тогава.