ЕС: Русия разпространява дезинформация, за да изостри още повече конфликта в Украйна

Изглед към сградата, в която се помещава Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), дипломатическо подразделение на Европейския съюз (ЕС) със седалище в Брюксел, Белгия. [EQRoy/Shutterstock]

Нападението на Русия срещу Украйна се води и в информационното пространство. Въпреки че наративите за оправдаване на агресията не са се променили значително, нарастващият брой фалшиви съобщения на Русия може да се използват за оправдаване за още по-драматични действия, заяви пред EURACTIV високопоставен служител на дипломатическата служба на ЕС.

Лутц Гюлнер е ръководител на отдела за стратегически комуникации в Европейската служба за външна дейност дипломатическото звено на ЕС.

Каква е настоящата ситуация по отношение на дезинформацията около украинския конфликт?

Наблюдаваме доста масирано присъствие на дезинформация на манипулиране на информацията, което се засили в навечерието на военната агресия. Дезинформацията се концентрира около три основни наратива.

Първият от тях е обръщане на причините и последствията върху истинския агресор. Вторият е отричане на правото на съществуване на Украйна като държава. На трето място, от началото на войната сме свидетели на много военна пропаганда по отношение на загубите и победите, жестокостите, хуманитарните ситуации и т.н.

Важно е да се отбележи, че в този контекст виждаме появата на много по-малки наративи, които наричаме възпаляващи наративи, които биха могли да се използват за по-нататъшна ескалация или за оправдаване на конкретни стъпки. Те включват фалшиви съобщения за биолаборатории или предполагаемо използване на ядрени оръжия.

Според докладите руснаците са очаквали войната да приключи след няколко дни. Вече са минали няколко седмици. Еволюира ли руският подход към дезинформацията от началото на конфликта?

Няма масивен нов подход, но, разбира се, наративите продължават да се сменят постоянно. Дезинформацията е много опортюнистична, но виждаме ясен наръчник с трите идентифицирани наратива. Промените в тях, които виждаме са свързани със случващото се на място. Интересно е, че голяма част от тази информационна манипулация вече не идва от неясни източници, а идва директно от ръководството на руското правителство.

Междувременно повечето големи платформи забраниха руските държавно контролирани издания. Как протича сътрудничеството с платформите по отношение на борбата с руската пропаганда?

Като цяло, наблюдаваме добър напредък и го приветстваме. Сътрудничеството ни се основава на рамката на Кодекса на практиките в областта на дезинформацията, а по отношение на Russia Today и Sputnik – на правно обвързващите икономически санкции. Платформите продължават да прилагат Кодекса и отделят по-голямо внимание, особено в източните съседни държави, с разширени възможности по отношение на служителите, проверяващите фактите и обхванатите езици.

С увеличаването на натиска от страна на тези платформи виждате ли или очаквате ли руската дезинформация да се премести към други канали?

Това, с което се сблъскваме, са систематични, координирани операции за манипулиране на информацията. Те използват комбинация от различни инструменти като държавни медии, т.нар. информационни портали и социални медии. Тези операции почти никога не се провеждат на една платформа. Имаме индикации, че голяма част от трафика се е преместил в канали като Телеграм, но не разполагаме с количествени инструменти, за да измерим това.

Може ли ЕС да направи повече, за да ограничи тези операции?

Манипулирането на информация е реална заплаха за стабилността на ЕС, за нашите демокрации. Трябва да се отнесем сериозно към нея и го правим. Именно това направи Европейският парламент с неотдавнашния доклад на комисията за борба с чуждестранната намеса, който включваше изключително полезни препоръки.

Трябва да се повиши ситуационната осведоменост, да се използват по-добри инструменти за откриване и разбиране на случващото се, да се засили устойчивостта с програми за медийна грамотност и да се сътрудничи с платформите. Разполагаме и с инструментите на Общата външна политика за сигурност като ограничителните мерки.

Няма един-единствен сребърен куршум за справяне с проблема. От съществено значение е да разгледаме въпроса цялостно. Манипулирането на информация често е само една част от хибридната дейност, киберзаплахи и други форми на хибридни атаки.

А какво да кажем за манипулирането на информация вътре в Русия? Каква е Вашата оценка на ситуацията там?

Ако вече дори не можеш да използваш определени думи под заплаха от затвор, то ситуацията е наистина драматична по отношение на затварянето на публичното пространство, ограниченията и цензурата. Изключително важно е да има независими гласове, които могат да бъдат чути.

Търсим алтернативни канали, по които руснаците да могат да чуят друга гледна точка, информация, основана на факти. Въпреки че обсъждаме това интензивно, не мога да навляза в подробности. Имайки предвид руските закони, не искаме да излагаме никого на опасност.

Що се отнася до санкциите срещу Russia Today и Sputnik, въз основа на прецедента с Deutsche Welle се очакваше, че Русия ще предприеме ответни мерки и ще направи невъзможно пребиваването на чуждестранни медии в страната. Тези санкции имаха ли обратен ефект в смисъл, че намалиха плурализма на медиите в Русия?

Тези санкции бяха извършени с ясно правно основание и в момента се оспорват в съда във Франция. Съдът ще отсъди, това е голяма разлика в сравнение с цензурата в Русия. Това не е забрана в смисъл, че не позволяваме на журналистите да работят, става въпрос за радио- и телевизионната дейност.

За нас най-важното е гарантирането на свободата на изразяване. Тези медии не представят истински мнения. Те са инструменти на руския апарат за въздействие върху външната аудитория, за да подкрепи тази агресия. Не става въпрос за цензура на критичните гласове. Става въпрос за тяхното поведение.

Не смятаме, че тези ограничения в руския медиен пейзаж, с криминализирането на някои думи и затварянето на няколко медии, са реакция на нашите санкции. Наблюдаваме това развитие вече повече от месеци, просто действията се ускориха.

Имало ли е някакъв подобен опит за манипулиране на информацията от украинска страна?

Не, дори не е честно да се сравняват двете страни. От страна на Русия виждаме една много координирана, целенасочена и систематична дейност, организирана от държавата, която обединява много различни части от инструментите за дезинформация.

Това може да обхваща от добре познати държавни медии до информационни портали, някои от които са пряко свързани с руските тайни служби, до тайни операции в системата на социалните медии. Това е информационна манипулация и не можем да я сравняваме с дейностите на никой друг.