САЩ притискат Лондон да не ползва Huawei за 5G

Централата на Huawei в Китай. [Alex Plavevski/EPA/EFE]

Американска делегация пристига във Великобритания в понеделник (13 януари), за да се опита да убеди Лондон да не използва оборудването на Huawei при надграждането на телекомуникационната си мрежа, твърдят информирани източници.

Очаква се Великобритания този месец да проведе последния разговор за оборудването на Huawei в бъдещите си 5G мрежи. Министърът на сигурността Брандън Люис каза пред Би би си в неделя, че решението ще бъде взето “сравнително скоро”.

Очаква се американската делегация да включва заместник-съветника по националната сигурност Мат Потингер, съобщиха източници на “Ройтерс”.

Министрите на Обединеното кралство трябва да преценят твърденията на САЩ, че оборудването може да се използва от Китай за шпиониране, както и отношенията на Великобритания с Пекин и предупреждения на бизнеса, че забраната  ще струва милиарди долари.

Huawei, най-големият производител на мобилно мрежово оборудване в света, отрича, че неговото оборудване може да се използва за шпиониране. Говорител на компанията по-рано заяви, че Лондон е потвърдил, че оборудването на Huawei няма да бъде използвано в мрежи, използвани за споделяне на разузнавателна информация.

Американски сенатор лансира законопроект, според който САЩ не могат да споделят разузнавателна информация със страни, които позволяват Huawei да управлява 5G мрежова технология.

Очакваше се държавният секретар на САЩ Майк Помпео да натисне британския външен министър Доминик Рааб за Huawei, когато двамата срещнаха във Вашингтон миналата седмица.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза пред “Сънди Таймс”, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговите съветници заплашват да отнемат някои разузнавателни данни на Великобритания, ако Съветът за национална сигурност даде зелена светлина на Huawei. “Това не е тайна. Те са били последователни. Тези неща ще бъдат взети под внимание, когато правителството вземе решение за това”, каза Уолъс.