САЩ спират временно ваксината на Johnson&Johnson заради тромбози

Ваксината на Johnson&Johnson

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) препоръча временно спиране на употребата на еднодозовата Covid-ваксина на Johnson&Johnson. Причината са много редки случаи на образуване на тромбози при ваксинирани жени на възраст между 18 и 48 години.

Една жена е починала, а втора жена в Небраска е хоспитализирана в критично състояние, съобщава “Ройтерс”.

Здравните власти в САЩ оценяват “потенциалната значимост” на тези шест докладвани случая и от съображение за безопасност препоръчват временно преустановяване на поставянето й.

Досега близо 6.8 милиона души в САЩ са получили от тази ваксина, а други 9 милиона дози вече са доставени из цялата страна. Здравните власти коментират, че нежеланите нежелани събития изглеждат изключително редки.

Ваксинираните жени са развили много рядка тромбоза в главата в рамките на около две седмици след ваксинацията. Експертите подозират, че причината е имунната реакция, предизвикана от ваксината.

Тромбозите са докладвани в период до 14 дни след поставянето на ваксината.

Подобни нежелани реакции се проучват от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) с ваксината на AstraZenaca, която е разработена на същия принцип.

ЕМА започна проучване на данните от САЩ за Johnson&Johnson. Употребата на тази ваксина в ЕС трябва да започне в края на април.

Препаратът на американската компания е разработен от белгийската й дъщерна компания – Jansen.

“Наясно сме, че при ваксинации срещу Covid-19 са докладвани тромбоемболични събития, включително такива с тромбоцитопения. Понастоящем не е установена ясна причинно-следствена връзка между тези редки събития и ваксината Jansen”, се казва в съобщение на Johnson&Johnson.

Първи дози от ваксината на Jansen се очаква да пристигнат в България в петък. Страната е поръчала общо 2 милиона дози от тази ваксина.