След Брекзит Брюксел блокира хиляди домейни на британци

От EURid обясниха, че всички британски регистранти с .eu домейни са били уведомени за необходимото спиране на ключовите функционалности на техните онлайн услуги.[Shutterstock]

Над 80 000  интернет домейни, регистрирани от потребители от Обединеното кралство, бяха спрени от регистъра на ЕС – EURid, след края на преходния период за Брекзит.

Служители в регистъра са информирали EURACTIV, че “няколко минути“ след новата година хиляди .eu домейни, принадлежащи на потребители в Обединеното кралство, са със “спрян“ статус.

Това означава, че тези домейни вече “нямат никакви функции“ като имейл или основни услуги на уебсайтове. Освен това нито един регистриран в Обединеното кралство потребител вече не може да получи домейн .eu.

Преди новите промени един случай привлече особено внимание сред наблюдателите – този на домейна Leave.EU. Много хора се чудеха дали уебсайтът ще остане онлайн.

Leave.EU е уебсайтът на лобито за Брекзит, финансирано от Arron Banks и подкрепено от бившия евродепутат Найджъл Фарадж. До края на 2020 г. не стана ясно дали Leave.EU ще промени домейна си, като предпочете британски или международен. Подобен ход не само би повлиял на имиджа на посланието “Leave.EU“, но би засегнал популярността му, защото  уебсайта беше на първо място в търсачката.

EURACTIV разкри, че преди края на преходната дата за Брекзит, организацията е сменила адреса си в Уотърфорд, Република Ирландия. Този ход вероятно ще предизвика обвинения в лицемерие от страна на коментаторите.

От EURid обясниха, че всички британски регистранти с .eu домейни са били уведомени за необходимото спиране на ключовите функционалности на техните онлайн услуги.

Регистрантите в Обединеното кралство са получили известие по имейл от EURid на 1 октомври 2020 г., в което ги информират, че ще загубят правото си да запазят своето име на домейн .eu от 1 януари 2021 г., освен ако не могат да докажат съответствието си с регулаторната рамка .eu чрез актуализиране на данните.

След това EURid изпрати допълнително имейл на 21 декември 2020 г., като уведоми всички регистранти, които не са доказали непрекъснато съответствие с критериите за допустимост, че времето изтича.

Оттегленото име на домейн вече не функционира, тъй като името се премахва от зоновия файл и вече не може да поддържа никакви активни услуги (като уебсайтове или имейл).

В известието на EURid се посочва, че оттеглените имена на домейни няма да бъдат достъпни за никое друго юридическо лице за още дванадесет месеца. На 1 януари 2022 г. всички изтеглени имена на домейни ще бъдат отменени и предоставени за регистрация от други субекти.

EURACTIV съобщи още в началото на 2019 г., че Европейската комисия има планове да отмени всички базирани в Обединеното кралство домейни .eu след края на преходния период за Брекзит.