Талибаните обвиниха Байдън за хаоса

Патрул на талибаните в Кандахар, Афганистан, 22 август 2021 г. Временният афганистански съвет, сформиран, за да съдейства за прехвърлянето на властта след бягството на президента Ашраф Гани, се срещна с няколко лидери на талибаните, за да обсъди въпроси, свързани с контрола и сигурността по време на процеса на преход. [Stringer/EPA/EFE]

Американският президент Джо Байдън заяви в неделя (22 август), че все още се надява да приключи драматичната евакуация на десетки хиляди военни и цивилни от контролирания от талибаните Афганистан до 31 август. В същото време ислямистите обвиниха Вашингтон за хаоса и отчаянието на летището в Кабул.

Една седмица след като ислямисткото движение се завърна зашеметяващо на власт, ужасените афганистанци продължават да се опитват да избягат, защото са скептично настроени към обещанията на талибаните за по-мека версия на бруталното им управление през 1996-2001 г.

По-рано Байдън беше определил 31 август за приключване на изтеглянето на САЩ от размирната страна.

Но Съединените щати и техните съюзници не успяват да се справят с огромния брой хора, които се опитват да се качат на евакуационните полети, като оставиха летището в Кабул в безпорядък. Европейският съюз предупреди, че може да е „невъзможно“ да се изтеглят всички преди крайния срок.

Байдън каза, че „се надява, че няма да се налага да удължаваме крайния срок“.

„Ще видим какво можем да направим“, добави той на въпрос на репортери как ще отговори на чуждестранните лидери, които искат повече време за евакуация.

„Предстои ни дълъг път и много неща може да се объркат“, каза Байдън и се позова на заплахата от атаки от страна на групировката „Ислямска държава“.

Той също е обезпокоен от драматичните сцени на контролираното от САЩ международно летище в Кабул, където бебета и деца се предават на войници през телени огради и мъже, които са се прилепили  към излитащите самолети.

Президентът на САЩ обаче подчерта, че те са част от цената на заминаването.

„Няма начин да се евакуират толкова много хора без болка и загуба и сърцераздирателни образи, които виждате“, каза той.

„Моля, вземете ни“

Байдън говори, след като талибаните, които водят преговори със старейшини и политици за създаване на правителство, осъдиха хаотичната евакуация.

„Америка, с цялата си сила и военна мощ не успя да въведе ред на летището. В цялата страна има мир и спокойствие, но хаос има само на летището в Кабул“, заяви високопоставеният служител Амир Хан Мутаки.

Британското министерство на отбраната съобщи, че в неделя са загинали седем души, без да дава повече подробности.

Журналист, който беше сред група бягащи медийни работници и преподаватели, които имаха късмета да стигнат до летището в неделя, описа отчаяни сцени на хора, които са преградили автобуса им по пътя.

„Те ни показваха паспортите си и викаха: „вземете ни със себе си, моля, вземете ни със себе си “, каза журналистът пред Франс прес.

„Изтребителят на талибаните в камиона пред нас трябваше да стреля във въздуха, за да ги накара да избягат.“, уточни той.

По време на бедствието при евакуацията, афганистанска жена е родила момиченце в товарното отделение на американски самолет, докато машината е кацала в база в Германия, написа в Туитър въздушното командване.

Байдън каза, че откакто талибаните са завзели Кабул миналия уикенд, около 28 000 души са били изтеглени.

По-рано тази седмица администрацията заяви, че има до 15 000 американци и 50 – 60 000 афганистански съюзници, които трябва да бъдат евакуирани. Безброй други хора също се опитват да избягат.

В неделя Вашингтон поиска помощта на няколко големи авиокомпании за транспортиране на хора, които са настанени в американски бази в Персийския залив и Европа, да ги  закарат до Америка.

Кризата стана причина за нарастваща критика към САЩ и техните западни съюзници, които тази година продължиха с изтеглянето на войските, докато правителството и силите за сигурност се бореха да ограничат нарастващото насилие на талибаните.

Лидерите на Г -7 ще обсъдят ситуацията на виртуална среща на върха във вторник.

Съпротивление

Извън Кабул имаше опити за съпротива срещу талибаните.

Някои бивши правителствени войници се събраха в долината Панджшир, северно от столицата-отдавна известна като антиталибански бастион.

Талибаните заявиха в неделя, че изпращат стотици бойци в долината, след като „местните държавни служители отказаха да го предадат мирно“.

Ислямистите „събират сили близо до входа на Панджшир“, написа в Туитър Амрула Салех,  вицепрезидент на Афганистан, който се е укрил в района.

Един от лидерите на движението в Панджишир, наречен Национален фронт на съпротивата, е син на прочутия антиталибански командир Ахмад Шах Масуд.

Движението  е подготвено за „дългосрочен конфликт“, но също така все още се стреми да преговаря с талибаните за приобщаващо правителство, каза говорителят му Али Майсам Назари в интервю за Франс прес.

„Условията за мирно споразумение с талибаните е децентрализация, система, която гарантира социална справедливост, равенство, права и свобода за всички.“, обясни той.