“Тесла” избра Германия за четвъртата си гигафабрика

Изпълнителният директор на "Тесла" Илон Мъск присъства на церемонията по връчването на наградите "Златен волан" в Берлин, 12 ноември 2019 г. [EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Американската фирма за електрически автомобили “Тесла” ще изгради завод край Берлин в Германия, обяви основателят на компанията Илон Мъск във вторник (12 ноември).

Дългоочакваното съобщение идва след дълъг период на неизвестност къде ще бъде четвъртата гигафабрика на производителя, който обърква сметките на пазара,

Мъск загатна за перспективата за европейско подразделение на компанията през 2016 г., когато обясни, че най-подходящото място е някъде близо до границата с Бенелюкс. “Всички знаят, че германското машиностроене е изключително, със сигурност. Това е част от причината, поради която избрахме Германия за нашата гигафабрика в Европа”, каза Мъск.

Предприемачът-милиардер каза също, че предстои да бъде създаден и инженерен и проектантски център в Берлин, близо до новото летище на града.

Според фирмата европейският й клон ще бъде създаден през 2021 г. В него ще се прави популярния модел седан Model 3, както и кросоувър SUV Model Y, който предстои да бъде пуснат на пазара.

Третата гигафабрика на “Тесла”, разположена в Шанхай, започна работа във вторник. Както с китайските, така и с европейските заводи Мъск цели да навлезе на доходоносни пазари и да избегне потенциални трудности при износ.

Въпреки че не е близо до традиционното автомобилно средище в югозападна Германия, Берлин започва да се очертава като Мека на електронната мобилност. Новото съвместно предприятие на BMW и Daimler е базирано там, както и Moia от групата на VW.

Правителството също започна да обръща специално внимание на сектора. Канцлерът Ангела Меркел каза по-рано през ноември, че Германия трябва да има 1 милион пунктове за зареждане до 2030 г.