Тръмп заплашва с тарифи, Макрон отстъпва за дигиталния данък

Президентът на Франция Еманюел Макрон се среща с американския президент Доналд Тръмп на официалното посрещане по време на срещата на Г-7 в Биариц, Франция, 24 август 2019 [Pool/EP{A/EFE]

Френският президент Еманюел Макрон обяви в понеделник (20 януари), че е провел “чудесен разговор” с американския си колега Доналд Тръмп за дигиталния данък, планиран от Франция. Той добави, че двете страни ще работят заедно, за да избегнат повишаването на тарифите.

Макрон и Тръмп се споразумяха да се откажат от потенциална митническа война до края на 2020 г. и да продължат преговорите за дигиталния данък през този период в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза френски дипломатически източник.

“Те се съгласиха да дадат шанс на преговорите до края на годината”, допълни източникът. “През този период последващи тарифи няма да има“.

През юли Франция реши да въведе 3-процентов данък върху приходите от цифрови услуги, реализирани в страната от фирми с приходи от над 25 милиона евро (28 милиона долара) и над 750 милиона евро на световно равнище. Вашингтон заплаши, че в отговор ще наложи данък върху френски продукти.

Миналия ноември американското правителство обяви, че може да въведе наказателни мита до 100% в размер на 2,4 милиарда долара внос на шампанско, луксозни предмети, сирене и други продукти от Франция.

Френските власти много пъти заявиха, че всяко международно споразумение за дигитално данъчно облагане, постигнато в рамките на ОИСР, незабавно ще направи излишен френския данък.

В понеделник Белият дом обяви, че Тръмп и Макрон са се съгласили за важността преговорите за данъка върху дигиталните услуги да приключат успешно.