Унгарски журналист обвини папата в антихристиянско поведение

Папа Франциск пристига в Будапеща за Международния евхаристиен конгрес на 12 септември. [EPA-EFE / GIUSEPPE LAMI]

Папа Франциск иска да унижи Унгария, защото планира да посети страната само за три часа и не е пожелал да се срещне с министър-председателя Виктор Орбан и  с президента Янош Адер, коментира главният редактор Андраш Бенцик от близката до управляващата партия Фидес медия Демократа. 

Папа Франциск пристига в Будапеща за Международния евхаристиен конгрес на 12 септември.

Според съобщения в пресата папата няма да се срещне с Орбан или Адер, защото не е съгласен с политиката им за бежанците. Бенцик заяви, че ако папа Франциск вярва, че премиерът и президентът са допуснали грешка, като не са допуснали търсещи убежище мюсюлмани и осъжда това като престъпление, си е негово собствено решение.

Главният редактор определи поведението на папа Франциск като “антихристиянско”, което сериозно вреди на християнския свят. Той добави, че се моли “предишния папа“ (Бенедикт XVI) да се опита да просветли този “особен папа“ за  това какви са неговите отговорности и задължения.

Премиерът Орбан обича да повтаря, че неговата партия се бори за християнство, семейство, традиционни полови роли и морал.

Папа Франциск непрекъснато призовава страните да приемат толкова бежанци, колкото могат да интегрират в обществата си. Той настоява да бъдат правени инвестиции на места като Африка, за да не се обръщат мигрантите към трафиканти на хора, за да достигнат до страни, които могат да предложат по-добър живот.