Финландското разузнаване: Китайската 5G мрежа е опасна

[EPA-EFE/EMILIO NARANJO]

Мобилните мрежи от пето поколение от Китай могат да представляват определени рискове, предупреди директорът на Финландската служба за сигурност и разузнаване Анти Пелтари в интервю за финландската тв YLE. Той добави, че страни като Русия и Китай се опитват да се доберат до критичната инфраструктура на Финландия.

Според Пелтари допълни, че в такива страни може да няма разделение между частни компании и държавен апарат и държавите може да имат пряко влияние върху частния сектор. Освен това 5G мрежите могат да свързват практически всеки и всичко, включително машини и устройства. Шефът на службата за сигурност не спомена изрично китайския телекомуникационен гигант Huawei, а говори за китайски доставчик.

Предаването на контрола на мрежата на някой с възможност да окаже пряко влияние може да бъде опасно, каза Пелтари. И допълни, че “който контролира мрежата, може да деактивира електропреносните мрежи, дори операционните зали на болниците, всичко”.

Вашингтон твърди, че оборудването на компанията може да бъде използвано от китайското правителство за шпионаж и притиска своите съюзници да го забранят. Обвинението беше отречено от Huawei и Пекин.

Засега Швеция, САЩ и Обединеното кралство планират да откажат на Huawei достъпa до 5G пазарите си. Финландия може да последва примера, въпреки че двама основни оператори, DNA и Elisa, все още използват технологията на компанията.

През юли миналата година френските власти предупредиха телекомуникационните оператори, които планират да закупят 5G оборудване от Huawei, че няма да могат да подновят лицензите си. Това ефективно премахна участието на китайската компания от изграждането на новите мобилни мрежи.

Британското правителство също разпореди оборудването на китайската компания да бъде премахнато от 5G мрежата до 2027 г. Във Великобритания големите телекомуникационни компании разчитат до голяма степен на технологиите на Huawei.

Що се отнася до Германия, страната не наложи забрана за 5G технологията на Huawei, тъй като управляващата коалиция и Бундестагът са далеч от консенсус по този въпрос.

Външният министър от Хайко Маас от СДП има твърди позиции срещу Пекин, докато Ангела Меркел желае да запази добри търговски отношения с азиатския гигант. А според телеком операторите подобна забрана би струвала милиарди. Deutsche Telekom, Vodafone и Telefonica Deutschland твърдят, че отказът и замяната на оборудването на Huawei ще са не само скъпи и бавни, но ще засегнат и потребителите.

След две години обсъждане, в края на 2020 г. министерството на вътрешните работи на Германия най-накрая публикува дългоочакваното си предложение за ролята на високорисковите компании като Huawei, които ще имат право да вземат участие при въвеждането на 5G мрежи в Германия. Но въпросът за сигурността на доставчика остава – Берлин изглежда няма желание да изключи изцяло определен доставчик от работата по германските 5G мрежи.