Франция ще инвестира 1,8 млрд. евро в облачната индустрия

Ангажиментът е за общо 1,8 милиарда евро, като 667 милиона евро идват от държавата, 444 милиона от ЕС и 680 милиона от частния сектор. EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT [LUDOVIC MARIN/EPA]

Френският държавен секретар по дигиталните технологии Седрик О представи във вторник, 2 ноември, план за подкрепа на френския и европейския облачен сектор с 1,8 милиарда евро за четири години. Френските представители на облачната индустрия обаче смятат, че тези мерки не достигат целта и биха предпочели обществените поръчки като средство за стимулиране на сектора.

„Битката за облачната индустрия не е загубена“, каза О от парижкия офис на OVHcloud, френския шампион в облачните технологии. Големият успех на компанията в средата на октомври представлява „както успеха, така и богатството на екосистемата“, според държавния секретар по цифровите въпроси.

Почти шест месеца след представянето на новата правителствена политика за надеждни облачни услуги, O дойде в офиса на компанията, за да обяви план за сектора, подчертавайки, че целта на държавата е да помогне за „появата на европейски и френски лидери в иновациите“.

Ангажиментът е за общо 1,8 милиарда евро, като 667 милиона евро идват от държавата, 444 милиона от ЕС и 680 милиона от частния сектор.

Планът се фокусира върху научноизследователска и развойна дейност, по-специално в областта на периферните изчисления или т.нар. edge computing и, в по-малка степен, върху обучението и развитието на таланти.

„23 проекта за научноизследователска и развойна дейност вече са избрани от държавата за публично финансиране на стойност над 421 милиона евро“, обяви още O.

„Индустриалният суверенитет не може да бъде постановен от правителството, той трябва да бъде изграден“, каза държавният секретар, като посочи, че „линията между технологичните, правните и европейските въпроси е тънка, но съществува“. Той добави, че секторите на изкуствения интелект и полупроводниците също са засегнати.

По-малко субсидии, повече обществени поръчки

Този план обаче не убеди напълно представителите на френската екосистема, които от месеци критикуват френската стратегия за това, че дава привилегия на компании, които вече са доминиращи на пазара, което прави почти невъзможно появата на френски или европейски технологични шампиони.

Според тях, това трябва да стане чрез повече обществени поръчки.

„Призовавам държавата да даде пример и да насърчи европейската индустрия“, коментира главният изпълнителен директор на OVHCloud Мишел.

Държавният секретар веднага отговори на тази критика, коментирайки, че протекционистките решения не са напълно функционални, юридически и технологично.

По-нататък той подчерта, че правилата на ЕС за обществените поръчки не позволяват даване на предимство на национални играчи.

„Никой никога не е казал, че трябва да се отървем от всички чужди технологии. Това, което защитаваме, е възможността да съществуваме в глобална дигитална и технологична екосистема“, каза пред EURACTIV Томас Фор, основател на Whaller, френски основател на компания за облачни решения за съвместна работа.

„Оставам разочарован след тази реч“, каза още той, добавяйки, че О не е приел достатъчно сериозно въпроса за обществените поръчки, който той нарече „вектор за растеж и сила“ на технологиите.