Част от ваксините по-лесно се адаптират към промените на коронавируса

Проби от лаборатория [SHUTTERSTOCK]

Съществуващите ваксини все още са в състояние да се справят с циркулиращите по света варианти на вируса SARS-CoV-2. Но тъй като потенциално се появяват нови варианти, може да се наложи адаптиране на ваксините за борба с новите щамове. Учените предупреждават, че разработчиците на ваксини и властите трябва да бъдат подготвени да коригират ваксините си, но също така трябва да се установи регулаторната рамка, която да позволява вземане на бързи решения.

Всички вируси, включително вирусът, който причинява COVID-19, се променят с времето. Въпреки че повечето промени имат малко или никакво въздействие върху свойствата на вируса, някои промени могат да повлияят сериозно, като например възможностите за разпространение, тежестта на свързаното заболяване или ефективността на ваксините.

Ваксините срещу COVID, разрешени понастоящем в ЕС, са разработени в рамките на две платформи: иРНК и аденовирусни векторни ваксини. Досега те изглежда успяват да предпазят хората от циркулиращи варианти.

„Можем да видим, че ваксините все още работят срещу варианти, но сме намалили ефикасността срещу варианта Delta“, каза пред EURACTIV Камила Фогед, професор от Университета в Копенхаген. Тя води изследователска група по създаването и доставката на ваксини към Катедрата по фармация в университета.

Фогед казва, че всички сегашни ваксини показват леко намалена ефикасност срещу Делта, но остават много добри в защитата срещу хоспитализации и смъртни случаи.

Проучване, публикувано в Lancet, че ваксините остават високоефективни срещу тежко заболяване. Ваксините са имали 95% ефикасност срещу тежко заболяване, както от индийския вариант, така и от британския, който доминираше в света през зимата и пролетта. Ваксините имат 80% ефикасност при защита срещу инфекция.

„Вирусът все още може да мутира, в бъдеще можем да имаме повече варианти и това е много вероятно“, каза Фогед. Според нея това може да доведе до по-ниска защита на ваксините.

Колко лесно могат да се регулират?

Проф. Фогед коментира, че иРНК ваксините „сравнително лесно“ се адаптират към новите варианти.

„Знам, че Pfizer тества ваксина срещу Делта. Но това няма да бъде одобрено в близко бъдеще“, каза тя.

За традиционните платформи отнема малко повече време, за да се приспособят към новите варианти, ако е необходимо, каза Адам Фин от Европейската техническа консултативна група от експерти по имунизация (ETAGE).

Той каза пред EURACTIV, че ваксините с тРНК и аденовирусни векторни ваксини „се преформулират малко по-бързо (от досегашни ваксини). Всичко, от което се нуждаете, е генетичната последователност (на вируса), за да направите това“, казва Фин.

Друг е въпросът как да се доставят променените ваксини. Проф. Фин казва, че има някои предизвикателства за надеждното производство на милиарди дози.

Проф. Фогед допълва, че трябва да се подготвят процедури за бърза реакция на вирусните мутации. „Важно е властите да създадат процедури, за да можем бързо да реагираме на новите варианти на вируса. А също така компаниите да могат бързо да тестват ваксините“, казва тя.

Стратегия

Проф. Фин също посочи как разработчиците на ваксини са се фокусирали върху Бета варианта на вируса през пролетта, докато през лятото всички бяха загрижени за Delta.

„Значи всички са правили грешен вариант на ваксината, а връщането в правилната посока отнема доста време. Става дума повече за стратегическо мислене, отколкото практическите аспекти на производството на новата ваксина, която е предизвикателство в момента“, заключи Фин.

Ваксините, адаптирани към нови щамове, биха могли да бъдат по-добър стимулатор на имунната система.

Проучването, публикувано в Lancet, подчертава, че бустерната ваксина, разработена за борба с нови варианти на вируса, може да бъде по-добър вариант от използването на трета доза от сегашните ваксини.

„Дори ако ще се развият нови варианти, които могат да избягат от настоящите ваксини, те най-вероятно ще го направят от щамове, които вече са широко разпространени.

Следователно ефективността на бустерите, разработени специално, за да съответстват на потенциалните по-нови варианти, може да бъде по-голяма и по-дълготрайна от бустерите, използващи настоящи ваксини“, се казва в съобщение за пресата на Lancet.

Подобна стратегия се използва за грипните ваксини, за които всяка годишна ваксина се основава на най-актуалните данни за циркулиращите щамове, увеличавайки вероятността ваксината да остане ефективна, дори ако има по-нататъшна еволюция на щама.