Apple е против общото зарядно устройство на ЕС

Клиенти до логото на Apple по време на старта на продажбите на iPhone 11, iPhone 11 Pro и Apple Watch Series 5 в магазина на Apple във Франкфурт на Майн, Германия, 20 септември 2019г. [EPA-EFE / ARMANDO BABANI]

Производителят на iPhone, Apple, се противопостави в четвъртък (23 януари) на призива на евродепутати за общо зарядно устройство. Компанията предупреди, че този ход може да възпрепятства развитието на иновациите, да създаде планини от електронни отпадъци и да подразни потребителите.

Коментарите на Apple дойдоха седмица след като депутати от Европейския парламент призоваха за общо зарядно за всички мобилни устройства и направиха изменения в проектозакон, според които способността да работи с общо зарядно устройство ще бъде съществено изискване за радиооборудването в блока.

Преминаването към общо зарядно устройство би засегнало Apple повече от всички други компании, тъй като iPhone и повечето от продуктите им се захранват от Lightning кабел, докато Android устройствата се захранват от USB-C конектор.

“Вярваме, че регулация, която налага привеждане в съответствие на типа конектор, вграден във всички смартфони, възпрепятства иновациите, а не ги насърчава и би навредила на европейските потребители и икономиката като цяло“, посочиха от Apple.

В изявлението им се казва, че регулация не е необходима, тъй като индустрията вече преминава към USB-C чрез конектор или кабели.

“Надяваме се, че Европейската комисия ще продължи да търси решение, което не ограничава възможността на индустрията да прави нововъведения”, заявиха от Apple.

Изследване на Copenhagen Economics, поръчано от Apple, показа, че вредата върху потребителите от въвеждането на зарядно устройство чрез регулация ще струва най-малко 1,5 милиарда евро, надхвърляйки ползите от 13 милиона евро, свързани с околната среда.

Европейската комисия, която е изпълнителният орган на ЕС, настоява за въвеждането на общо зарядно устройство за мобилни телефони вече повече от десетилетие. Инициативата идва от Соломон Паси и съпругата му Гергана Паси, български политици и активни граждани. Инициативата бе подета от  Гюнтер Ферхойген в предишното му качество на комисар по въпросите на предприемачеството и промишлеността (2004—2010 г.). Резултатът имаше частичен успех.

През 2009 г. четири компании, сред които Apple, Samsung, Huawei [HWT.UL] и Nokia, подписаха доброволен меморандум за разбирателство за уеднаквяване на зарядните устройства за новите модели смартфони, излизащи на пазара през 2011 г.

Проучване от 2014 г. показа намаляване на броя на различните зарядни устройства за смартфони от 30 през 2009 г. на три. Въпреки това със закупуването на ново устройство, винаги идва и ново зарядно.

Доброволният подход не работи и е време да се обърнем към законодателството, заявиха служители на Комисията.

“Делегиран акт, основан на Директивата за радиосъоръженията (RED), е една от възможностите, които трябва да бъдат разгледани, тъй като дава право на Комисията да предприеме определени регулаторни мерки в областта.”

Другият вариант е да се приеме законодателство по въпроса.

“… Като се има предвид ограничението в обхвата на RED и упълномощаването му, всяко действие чрез обикновена законодателна процедура и/или чрез други инструменти, като например прилагането на мерки съгласно Директивата за екодизайна, следва да бъдат допълнително проучено и старателно оценено”, заявиха официалните служители.

В края на този месец или в началото на следващия Комисията ще публикува изследване за въздействието на общото зарядно устройство.