Covid-19, смартфони, апликации – къде отива неприкосновеността на личния живот?

smartphone-1024x576

В цяла Европа висши държавни служители, лекари и инженери разглеждат възможността смартфоните да бъдат включени във войната срещу разпространението на новия коронавирус.

Една от очевидните ползи за здравните служители е възможността да се използват данни от мобилните устройства, за да се разбере с кого са били в контакт пациентите, диагностицирани с COVID-19.

Възможно ли е това обаче да става без засилено наблюдение и достъп до устройствата ни, в които се съхранява и голямо количество лична информация?

Анонимни и обобщени данни

Компании могат да трансформират като анонимни данните за местоположението ви, получени от вашия смартфон чрез премахване на личните идентификатори. След това информацията може да бъде достъпна в обобщена форма, при която индивидуални и идентифицируеми данни не са достъпни.

Данните за вашето местоположение вече се използват по подобен начин от мобилните оператори за подаване на информация за трафика към мобилни приложения като Google Maps.

Tова е същата информация, която Европейската комисия поиска от мобилните оператори, определяща местоположението на потребителите, като измерва силата на телефонния сигнал от повече от една комуникационна кула.

Всъщност мобилните оператори вече предоставят такива данни на изследователи в сферата на здравеопазването във Франция и Германия.

Google – който събира големи количества данни от потребителите от безбройните си услуги – планира да направи достъпна информация за движението на потребителите си, за да позволи на правителствата да отчетат ефективността на мерките за социално дистанциране.

Тех гигантът ще може да покаже процентното увеличение и намаление на посещаемостта на локации като паркове, магазини и работни места.

Bluetooth

Анонимните и обобщени данни са полезни само донякъде. За да получите по-практични данни като тези за хората, с които инфектираният от коронавирус е имал контакт, трябва да сте инвазивни. Или пък не?

Сингапур приложи нов метод, използващ Bluetooth. Това е технологията, която позволява на хората да свързват безжичните си слушалки към смартфоните си.

Ако някога сте свързвали устройства към телефона си на обществено място, вероятно сте забелязали и другите мобилни устройства в близост.

Сингапурското мобилно приложение TraceTogether използва Bluetooth.

Ако сте изтеглили приложението и сте с включен Bluetooth, ще започнете да регистрирате кодове от всички хора, които имат приложението на телефона си и са в обхвата ви.

Германия обмисля въвеждането на подобна система.

Опасения за защитата на личните данни

Мобилното приложение от Сингапур е проектирано с цел да увеличи защитата на личните данни.

Първо, инсталирането на приложението е доброволно.

Второ, то не проследява местопонахождението ви, а просто събира кодове от телефоните на хора, с които сте влезли в сравнително близък контакт.

Тази информация се предоставя на оператора на приложението само когато потребителят декларира, че е инфектиран с COVID-19.

След това приложението TraceTogether сверява кодовете (неподлежащи на идентифициране от никого с изключение на оператора на системата) с телефонния номер на собствениците и след това им съобщава, че са били в контакт с човек, диагностициран с COVID-19.

Шпионаж в действие

Другото средство за получаване на практическа информация е използването на данните за местоположението от мобилните устройства.

Това е избраният от Израел метод, който използва агенцията за вътрешна сигурност Шин Бет, отговаряща за събирането на данните от операторите на мобилни телефони.

Агенцията получава достъп до данни за движението на гражданите за период от две седмици, за да помогне за проследяване на гражданите, изложени на коронавируса.

Шин Бет няма достъп до данните от мобилните телефони.

“Пропорционални и временни мерки”

Оказваме се в ситуация, в която лисицата пази кокошарника. Това няма да се хареса на организациите за защита на човешките права и на неприкосновеността на личния живот, въпреки че и те не изключват използването на технологии в борбата с кризата с коронавируса.

“Усилията на държавите да овладеят вируса не трябва да се използват като параван в новата ера на широкообхватни системи за инвазивно дигитално наблюдение”, се казва в изявление, публикувано в четвъртък от 100 групи за защита на човешките права, включително Amnesty International, Privacy International и Human Rights Watch.

Те предупреждават, че “увеличаването на правомощията на държавата за дигитално наблюдение, като например получаването на достъп до данни за местоположението на мобилните телефони, заплашва неприкосновеността на личния живот, свободата на изразяване и свободата на сдружаване по начини, които биха могли да нарушат човешките права и да подкопаят доверието в публичните власти – намалявайки ефективността на всяка мярка в областта на общественото здравеопазване”.

Организациите заявяват, че всякакви допълнителни правомощия за дигитално наблюдение трябва да бъдат следствие на необходимост, да са пропорционални и временни.

“Не можем да допуснем пандемията от COVID-19 да послужи за извинение да се отнеме правото на личен живот”, подчертават организациите за защита на човешките права.