Войната на ваксините

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com [EPA-EFE / NEIL HALL]

Гледали ли сте най-новия филм за Джеймс Бонд “Смъртта може да почака”? Не се притеснявайте, никой не го е гледал, след като пандемията забави пускането му в кината. За сметка на това тази статия може би ще опише вдъхновението за сюжета на следващия филм от поредицата.

Световното надмощие днес не се измерва в ядрени оръжия или ултразвукови ракети. А в това коя държава или, защо не, кой злодей, ще спечели стратегическото предимство като стане единствения притежател на… ваксината срещу COVID-19.

Вече надзърнахме в първата сцена от филма, когато САЩ направиха безуспешен опит да закупят немска лаборатория, за която има информация, че е напреднала в  процеса на разработването на ваксината. В отговор ЕС предостави финансиране за частната компания. Това се случи през март.

На 4 май Европейската комисия беше домакин на виртуална конференция за финансиране на изследвания за ваксини и терапия във връзка с COVID-19. Инициативата събра 7,5 милиарда евро. Всичко това е чудесно. Но тук е мястото да уточним, че в събитието не взеха участие САЩ, Русия и Индия, а участието на Китай беше символично.

През последните дни събитията се ускориха.

В сряда Вашингтон заяви, че китайското разузнаване планира да открадне тайните за разработването на ваксината от САЩ. В четвъртък френското правителство беше възмутено след като фармацевтичният гигант “Санофи” заяви, че ще резервира първите пратки от ваксината срещу COVID-19 за САЩ.

Като съпруг-рогоносец в комедия на Молиер, френското правителство очевидно  научи последно, че САЩ са получили привилегирован достъп до продукта, разработен от френската компания, тъй като изследванията са финансирани от тях.

След всичко това може би не трябва да е иненада, че ЕНП, най-голямата политическа група в Европейския парламент, предложи неортодоксалната идея ЕС да влезе в ролята на пират и да задигне ваксината, ако тя бъде разработена от някой, който не иска да я сподели.

Евродепутатът Петер Лизе, говорител на групата на ЕНП по въпросите на здравеопазването заяви, че “съществува законната възможност да се прибегне до т. нар. принудително лицензиране”, което означава, че държавите членки “могат да използват рецептата за производство на ваксината без официалното съгласие на притежателя на патента”.

И за да бъдат по-силни срещу очаквания отговор, той призовава страните-членки на ЕС да се обединят в начинанието.

Ако това се случи, със сигурност ще е първият път, когато страните-членки на ЕС ще бъдат съучастници в престъпление.

Разбира се, това не е (все още) официалната позиция на ЕС. Помолен за коментар в четвъртък (14 май), говорител на Европейската комисия заяви, че “ваксината срещу COVID-19 трябва да бъде обществено благо и достъпът до нея следва да бъде справедлив и универсален”.

Звучи политически коректно, но защо ли това не ни действа успокояващо?

Европейската агенция по лекарствата съобщи в четвъртък, че при оптимистичен сценарий може би след година ще се появи готова за употреба ваксина. Остава ни доста време дотогава, в което ще  продължим да наблюдаваме войната на ваксините.

Сигурни сме в едно: следващият филм за Джеймс Бонд ще излезе преди ваксината срещу COVID-19.