Тръмп и дигиталните платформи

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

В света, който познавахме, Доналд Тръмп беше фен и голям поддръжник на “Туитър”. През последните два дни светът вече не е такъв, какъвто го познавахме.

В четвъртък следобед американският президент атакува “Туитър”, че е маркирал постовете му като неверни твърдения. В туитовете си Тръмп твърдеше, че гласуването по пощата ще доведе до манипулиране на вота. Туитър добави предупреждение, което съветва потребителите да проверят фактите и американският президент загуби самообладание.

Тръмп заплаши да въведе законодателство, което може да премахне или отслаби закона, който защитава интернет компаниите като “Туитър”. Това е изключителен опит да се регулират платформите на социалните медии, където Тръмп е критикуван.

“Туитър” отговори, че при необходимост ще се премести в Германия.

В петък ситуацията ескалира, когато Туитър скри пост на Тръмп, обвинявайки го в нарушаване на правилата на платформата чрез “насърчаване на насилието”. Постът гласеше, че участващите в безредиците в Минеаполис ще бъдат застреляни.

Предисторията са гражданските безредици в САШ, включващи насилие и грабежи, след като бял полицай уби афроамериканеца Джордж Флойд. Разпространено бе видео, което показва как Флойд не може да диша, докато бял полицай затиска врата му с коляно в продължение на няколко минути.

Тръмп осъди убийството на Флойд и обеща справедливост. Следващият му туит обаче предупреди, че “когато кражбите започнат, започва и стрелбата”.

Говорителят на “Туитър” заяви, че изпълнителният директор Джак Дорси е бил информиран за решението за маркирането на постинга на Тръмп. Социалната мрежа заяви, че действията са предприети, “за да се попречи на други хора да се вдъхновят за насилствени действия”.

Това, което се случи, наистина е революция и ЕС със сигурност заема водеща роля в процеса.

Помолена за коментар в петък, заместник-председателят на Европейската комисия в сферата на дигиталните технологии, Маргрете Вестегер, посочи, че големите платформи, известни още като “пазачите”, контролиращи достъпа до пазара, вече не са чисто неутрални канали, каквито са били преди 20 години.

“Причината е, че ги помолихме да престанат да бъдат такива”, добави тя.

Решението на “Туитър” да се намеси в постовете на Тръмп е в пълен контраст с позиция на “Фейсбук”, чийто основател Марк Зукърбърг заяви по-рано тази седмица: “Вярвам силно, че “Фейсбук” не трябва да бъде арбитър на истината за всичко, което потребителите казват онлайн”.

Наистина е трудно да си представим, че “Туитър” или “Фейсбук” биха могли да проверят фактите за всичко, което се твърди онлайн. Може би един ден изкуственият интелект би могъл да го прави, но този ден още не е дошъл.

Но когато Зукърбърг призна, че “когато Европа налага политики, те често стават стандарт по целия свят” – това не е ли музика за ушите на Брюксел?