ЕП: Интеграцията на Украйна може да започне днес

Мецола вярва, че вече има конкретни законодателни и финансови инициативи, които могат да бъдат приложени незабавно, извън процеса на разширяване, които могат да помогнат на „пътя на бъдещото присъединяване“. [Европейски парламент]

Европейският съюз трябва да отвори вратите си за Украйна, проправяйки пътя за незабавен достъп до търговия, програми, финансиране, транспорт, движение и много други, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в ексклузивно интервю за EURACTIV.

Попитана от EURACTIV какво мисли за кандидатурата на Украйна за членство, тя беше ясна, че много неща могат да се направят още сега, „без да се чака окончателното подписване на споразумението за членство в ЕС“.

„Нека предприемем бързо следващите стъпки. С други думи  да предоставим на Украйна достъп до по-интегрирани търговски споразумения, по-голям достъп до нашите програми, достъп до структурирани и кохезионни фондове, както и облекчаване на трансграничното движение“, каза Мецола.

Основното предизвикателство, посочи тя, се крие, че Украйна е страна във война, а в същото време кандидат към евентуално присъединяване към ЕС. „Има пропаст между двете обстоятелства. Много неща трябва да се направят“, каза тя.

„Спомням си, че страната, когато моята страна се присъедини. Отне много време, преди да преминем от кандидатстване към членство“, коментира председателят на ЕП.

Официалната молба на Малта за присъединяване към ЕС бе подадена през 1990 г. и одобрена през 1993 г. Процесът на присъединяване бе спрян заради смяна на правителството през 1996 г., но бе възобновен през 1998 г. През 2003 г. е проведен референдум за членство в ЕС с положителен резултат и през 2004 г. Малта официално стана страна от блока.

„Вие се биете в нашата война“

Мецола вярва, че вече има конкретни законодателни и финансови инициативи, които могат да бъдат приложени незабавно, извън процеса на разширяване, които да помогнат на „пътя на бъдещото присъединяване“.

Тя обясни, че „вие се биете в нашата война“, което означава, че блокът трябва „да ви приветства днес, а не утре –  да имате достъп до правата и защитата, която ви е необходима.”

Що се отнася до разширяването, Мецола смята, че това е „възникваща дискусия“, която ще се развие допълнително от френското председателство на Съвета на ЕС, особено след като новоизбраният президент Еманюел Макрон, е заинтересован да води разговора.

Той лансира алтернативно предложение за разширяване миналия понеделник (9 май), за да може Западните Балкани, Украйна, Молдова, Грузия и дори Обединеното кралство да станат част от европейска политическа общност, като се радват на по-тясно участие по общи въпроси.

Времето за обсъждане на това предложение и разширяването като цяло ще бъде по време на следващия Европейски съвет в края на юни, каза Мецола и добави, че това е повод за ЕС „да се възползва от този момент и да изпрати послание към населението на тези държави, че не им обръщаме гръб”.

Конференцията за Бъдещето на Европа

В обръщение към Конференцията за бъдещето на Европа,  чиято заключителна церемония бе в понеделник (9 май), Мецола подчерта за важността на „подход отдолу нагоре“ към политиките, които включват граждани“.

Тя каза, че смята, че конференцията може да помогне да се промени факта, че доста са станали незаинтересовани и разочаровани от политиката. Това явление, отбеляза тя, се засили през последните няколко години, както се вижда от „намаляването на избирателната активност“ и активизирането на „крайностите“ на национално ниво.

Председателят на ЕП посочи, че Европейският парламент е бил „движещата сила“ на конференцията и въпреки „скептицизма в началото“ по отношение на „осъществимостта да се организира събитие от този мащаб“, е било осезаемо усещането, че „има постигнати резултати“.

Гражданите, които участваха в конференцията, поискаха значителни реформи и хармонизация на ниво ЕС, особено в областта на здравеопазването, околната среда, миграцията и външната политика. Това ще изисква правомощията на държавите-членки да бъдат прехвърлени на ЕС чрез промяна на сегашните договори.

След резултатите от конференцията Парламентът поиска от комисията по конституционни въпроси да подготви предложения за реформиране на Договорите за ЕС, което ще стане чрез конвенция в съответствие с член 48 от Договора за Европейския съюз.

Правата на жените

Гражданите, участващи в конференцията, представиха 49 предложения, по които институциите на блока ще работят, за да може да бъдат приложени в процеса на изготвяне на политиките на ЕС. Някои от тях се отнасят до правата на жените.

Една такава препоръка изисква да се улесни равният достъп до хигиенни продукти за жени и хормонална контрацепция и да се хармонизират „медицинските асистирани репродуктивни лечения за всички жени във всички държави-членки“.

Понастоящем санитарните принадлежности се облагат с данък като луксозни продукти в някои държави-членки, а достъпът до репродуктивни грижи може да бъде възпрепятстван от високите разходи и други ограничения.

Например, в родината на Мецсола абортът е незаконен при всякакви обстоятелства, контрацептивите не са широко достъпни и се отпускат по рецепта, което е финансов проблем за някои жени.

Мецола каза пред EURACTIV, че „вече има позиция на Европейския парламент“, която настоява за осигуряване на достъп до женски хигиенни продукти и хормонална контрацепция за „жени и момичета, които нямат достъп“, заобикаляйки въпроса за ин витро оплождането и методите за замразяване на яйцеклетки.

„Някои страни вече спряха да облагат хигиенните продукти и контрацептивите. Мисля, че това би било до голяма степен, да кажем, „стимул“, който може да бъде даден на всички държави-членки“ Тя също така уточни, че „за това не е необходимо промяна на договора и може да се направи сега.

От друга страна, тя вярва в необходимостта от „рационализиране или създаване на общ достъп до здравеопазване“. Например обмен на здравни данни между държавите-членки, който в момента не е възможен поради „загриженост за поверителността“ и „законови пречки“.

„Моята позиция, че нито една от препоръките на конференцията  не трябва да се оставя без внимание и всичко трябва да бъде на масата“, заключи тя.