Австралия отмени визата на Джокович, като се позова на риск за здравето

Новак Джокович по време на тренировка в Мелбърн, Австралия, 12 януари 2022 г. [EPA-EFE/JAMES ROSS]

Австралия анулира визата на Новак Джокович за втори път в петък (14 януари), като заяви, че тенисист номер едно в света, който не е ваксиниран срещу ковид, може да представлява риск за здравето. Това на практика сложи край на кандидатурата му за рекордна 21-ва титла от Големия шлем.

Министърът на имиграцията Алекс Хоук използва правомощията си, за да анулира отново визата на Джокович, след като съдът отмени по-ранна отмяна и го освободи от имиграционно задържане в понеделник. Не беше ясно дали той ще бъде върнат в ареста.

„Днес упражних правомощията си съгласно Закона за миграцията да анулирам визата, притежавана от г-н Новак Джокович от съображения за здравето, спазването на реда и обществения интерес“, каза Хоук в декларация.

Съгласно раздела от Закона за миграцията, използван за анулиране на визата, Джокович няма да може да получи виза за Австралия в продължение на три години, освен при непреодолими обстоятелства, които са в интерес на Австралия.

Решението отново да се анулира визата заради нарушение на правилата за влизане в страната повдига перспективата за възможна втора съдебна битка на сръбската тенис звезда, за да му бъде позволено да остане и да играе на турнира в понеделник.

Ноле е изправен пред депортация, но той все пак ще има последно изслушване пред министъра на имиграцията в събота сутрин местно време. На този етап няма да бъдат задвижвани процедури по неговата депортация.

Източник, близък до отбора на Джокович, потвърди, че той обмисля решението и преценява възможностите си.

Адвокатите на тенисиста отправиха обвинения към министъра на имиграцията, че отменянето на визита е не е на база факти и документи, а на база обществените настроения в страната.

Случаят „Джовович“ засили глобалния дебат за правата на неваксинираните и се превърна в труден политически въпрос за премиера Скот Морисън, който го очакват избори през май.

Въпреки че правителството на Морисън спечели подкрепа у дома за твърдата си позиция по отношение на сигурността на границите по време на пандемията, то се сблъска с критиките за неправилното отношение с визата на Джокович.

„Австралийците направиха много жертви по време на тази пандемия и с право очакват резултатът от тези жертви да бъде защитен“, каза Морисън в изявление.

„Това прави министърът, като предприема това действие днес. Нашите силни политики за защита на границите са запазили австралийците в безопасност“, каза той. „Поради очакваното текущо съдебно производство, няма да давам повече коментари.“, добави премиерът.

34-годишният Джокович, който трябваше да защити шампионската си титла на Australian Open,  трябваше да се изправи срещу колегата си сърбин Миомир Кечманович в първия си мач следващата седмица.

В момента Джокович тренира своите подавания на корт в Мелбърн.

Джокович, който е скептик по отношение на ваксините, разпали страшен гняв в Австралия, когато обяви миналата седмица, че отива в Мелбърн като медицинско изключение от изискването влизащите в страната  да бъдат ваксинирани срещу ковид.

При пристигането му в страната австралийските гранични власти го настаниха в хотел за задържане на имигранти заедно с търсещите убежище.

Хоук каза, че внимателно е обмислил информацията от Джокович и австралийските власти, като добави, че правителството е „твърдо ангажирано да защитава границите на Австралия, особено във връзка с пандемията“.

Австралия претърпя едни от най-дългите блокирания в света. Там 90%  от възрастните са напълно ваксинирани, а през последните две седмици близо милион са заразени с новия вариант Омикрон.

„Харесвам глупаци“

Гръцкият номер 4 в света Стефанос Циципас заяви преди решението на Хоук, че Джокович „играе по собствените си правила“ и кара ваксинираните играчи да „изглеждат като глупаци“.

„Никой наистина не е предполагал, че може да дойде в Австралия неваксиниран и без да се налага да следва протоколите“, каза Циципас в интервю за индийския новинарски канал WION.

Онлайн анкета на медийната група News Corp установи, че 83% подкрепят правителството, което се опитва да депортира тенис звездата.

„Скот Морисън взе рационалното решение да изпрати богатата тенис звезда у дома, след като изчисли огромната политическа цена от специалното отношение към него“, пише Дейвид Кроу, главен политически кореспондент на Sydney Morning Herald и вестниците Age.

Лидерът на опозицията на лейбъристите Антъни Олбанезе каза: „Не трябваше да се стига до това. Как така изобщо беше предоставена тази виза, като той не отговаря на условията“.

Антиваксърите го приветстваха като герой, докато семейството на Джокович и сръбското правителство го представяха като жертва на преследване.

Каузата на Джокович не беше утежнена от грешна декларация за влизане, където беше отбелязано квадратче, че той не е пътувал в чужбина през двете седмици преди да замине за Австралия. Оказа се, че е пътувал.

Джокович обвини за грешката своя агент и призна, че не е трябвало да прави интервю и фотосесия за френски вестник на 18 декември, докато е бил заразен с COVID-19.