Австрия въвежда локдаун за неваксинираните

Мерките включват вечерен час за всички лица, които не могат да докажат, че са ваксинирани или са се възстановили от COVID-19, с изключение на деца под 12 години. [Shutterstock/Spitzi-Foto]

Австрийците, които не са ваксинирани срещу COVID-19, представляващи около 25% от населението, ще бъдат поставени в пълен локдаун от понеделник (15 ноември). Според експерти обаче, скоро ще са необходими допълнителни мерки за борба с нарастването на броя на заразените.

Новите мерки бяха обявени в петък и одобрени от австрийския парламент в неделя вечерта.

Мерките включват вечерен час за всички лица, които не могат да докажат, че са ваксинирани или са се възстановили от COVID-19, с изключение на деца под 12 години. Неваксинираните имат право да напускат дома си само, за да си купят хранителни стоки, за работа или при изключителни обстоятелства.

Забранено им е посещаването на барове, културни, социални или спортни събития и магазини за несъществени стоки и услуги.

„Ситуацията с пандемията в Австрия е сериозна“, коментира на пресконференция канцлерът Александър Шаленберг. Новите мерки са необходими, защото Австрия има „срамно нисък процент ваксинирани“, подчерта Шаленберг.

Процентът на заразени с коронавирус нараства бързо през последните дни и достига безпрецедентно ниво. Ако тенденцията продължи, „ще са необходими и допълнителни мерки“, посочи министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, 63,4% от австрийците са напълно ваксинирани, в сравнение с 67,1% в Германия и 64,8% в ЕС.

Нарастването на броя на заразените бе причина Германия да обяви Австрия за високорискова страна в петък. При посещение в Германия всички неваксинирани лица ще трябва да бъдат поставени под карантина.

Канцлерът Шаленберг също обяви, че нарушенията на правилата ще бъдат санкционирани, а вътрешният министър Карл Нехамер добави, че полицията ще прилага новите мерки в „безпрецедентна степен“.

Потребителите без валиден сертификат за COVID-19 ще бъдат глобени до 500 евро, а доставчиците на услуги и стоки, които не изпълняват задълженията си, с до 3600 евро.

Експертите обаче не са убедени в мерките, а от австрийската комисия за борба с коронавируса отбелязаха, че те няма да доведат до „забележими ефекти“.

Хербърт Кикъл, лидер на крайнодясната Партия на свободата, призова за масова демонстрация срещу новите мерки и обяви, че адвокатите на партията ще отнесат въпроса в съда.

Някои региони, най-вече Виена, обявиха допълнителни, по-строги правила за борба с разпространението на болестта. За посещение в барове, клубове, културни събития или кина, е необходим и PCR тест в допълнение към доказателството за ваксинация. Междувременно федералното правителство на Виена обяви, че третата ваксинация ще бъде налична четири месеца след получаването на втората доза.

Мерките вече доведоха до увеличаване на ваксинираните. Средното ниво на ваксинация през октомври бе около 20 000 души седмично, а през последната седмица броят на новите ваксинирани достигна 60 000 души.