Австрия предвижда глоба от 7200 евро за неваксинирани

Задължителната ваксинация ще се прилага за всички лица, които имат постоянно местожителство в Австрия.[Shutterstock/Mirza Kadic]

Жителите на Австрия, които отказват да се ваксинират срещу ковид от февруари, когато имунизациите ще бъдат задължителни, ще бъдат глобени до 7200 евро, разкрива проект на австрийския закон за ваксинация срещу COVID-19.

Задължителната ваксинация ще важи за всички, които имат постоянно местожителство в Австрия. Според проекта за регламент, видян от австрийския вестник „Ди Пресе“, освободени от задължението за имунизация срещу ковид са само тези, които не могат да бъдат ваксинирани поради здравословни причини.

В проекта остава открит въпросът дали бустерните ваксинации също ще бъдат задължителни и дали оздравелите ще бъдат третирани еднакво с ваксинираните. Това вероятно ще се реши  допълнително  с министерски постановления.

Всички, които откажат да се съобразят, ще бъдат извикани в районната администрация. Ако игнорират призовката два пъти, ще бъдат глобени 3600 евро. Ако тяхното нарушаване на закона за ваксинация излага други лица на „сериозен риск“ или ако продължат да пренебрегват заповедта, те ще бъдат глобени до 7200 евро.

Законопроектът ще бъде представен на 6 декември.

Предложението ще бъде допълнително обсъдено в сряда, когато министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн и министърът по европейските въпроси Каролине Едщадлер ще се срещнат с експерти и опозицията, за да обсъдят пътя напред.

Въпреки това, някои елементи от предложението остават неясни, особено ако някой продължава да отказва да се ваксинира дори след получаване на глобите. Според „Ди Пресе“ едно от обсъжданите решения е тези, които не могат да докажат, че са ваксинирани, да получават глоба на всеки шест месеца.

Поради бързото нарастване на инфекциите Австрия предприе драстични стъпки за справяне с четвъртата вълна на пандемията. Правителството въведе пълно блокиране на 22 ноември, заедно с съобщението, че ваксинациите ще станат задължителни, за да се предотврати излизането на здравната криза извън контрол.

Ситуацията в Австрия става все по-тежка през последните седмици, като интензивните отделения са близо до пълния си капацитет.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията  65,2% от общото население на Австрия е ваксинирано.

Някои провинции дори са се подготвили за триаж, като Залцбург назначи триажен екип, който ще реши кой ще получи лечение в отделенията за интензивно лечение, ако бъде достигнат максимален капацитет.

Съобщението за задължителни ваксинации засили разделението в австрийското общество, а президентът Александер ван дер Белен предупреди, че „има голяма опасност разривите да се задълбочават“.

Популистката Партия на свободата, която преди това беше загубила благоразположението на избирателите след поредица от корупционни скандали, става все по-популярна сред антиваксърите. Когато правителството обяви плановете си, лидерът на партията Херберт Кикел каза, че „Австрия е под диктатура от този ден нататък“ и призова за масови протести за борба срещу въвеждането на задължителната ваксинация.