“Ако обявя, че Гоце Делчев е българин, ще бъда обесен на първата улична лампа”

Скопие, 15 септември 2020 г. Протест на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ [GEORGI LICOVSKI/EPA]

Съвместната комисия от български и македонски учени, която трябва да изчисти спорните исторически и образователни въпроси, не се е разбрала по темата за Гоце Делчев. Това разказа пред БНТ доц. Наум Кайчев, който е историк от Софийския университет и участник в комисията.

Според него колегите му от Северна Македония се влияят от настроенията в обществото там. И цитира един от тях: “Ако аз обявя, че Гоце Делчев е българин, ще бъда обесен на първата улична лампа”. “Ако вървим по този начин, ако вървим след обществото, по никакъв начин няма да можем да свършим своята работа на съвместна комисия”, разказа Кайчев.

Учените заседаваха в четвъртък и петък в Скопие. “Проблемите са много, свързани са и със средата, в която работи съвместната комисия. В цялото медийно пространство в Република Северна Македония има една негативна реторика спрямо България и това рефлектира и върху работата на съвместната комисия”, обясни доц. Кайчев.

Той каза още, че двата дни разговори не са довели до почни никакъв напредък и резултат.

Освен че няма решение за Гоце Делчев, се е появил и нов проблем от страна на Северна Македония – “те не подписаха протокола от предишната среща, от деветата среща. Дискутирахме и за учебниците по история в Република Северна Македония за седмо отделение, т.е. за Средновековието, и фактически от всичките наши 14 бележки, засега сме минали само 3”, допълни българският учен.

Според него отговорността е на политическите ръководства в двете страни, най-вече на Република Северна Македония. “Не мисля, че те са осигурили достатъчно подходяща среда за постигане на решения в съвместната комисия”, каза до. Кайчев.

Той обясни, че комисията има предварително съгласие да заседава отново в края на ноември или началото на декември, както и да продължи дейност през 2021 г., когато да има 5 заседания. “Динамиката на комисията ще зависи от политическите ръководства. Нашата роля е отражение на изпълнение на договора между двете страни за приятелство и добросъседство и лакмус как вървят нещата между тях”, заключи историкът.

“Мъничка стъпка напред”. Така проф. Ангел Димитров, който е българският съпредседател на комисията, окачестви резултатите работата й. Напредък е бил постигнат по формулировката за празника 24 май. “Да имаме една много по-ясна престава за онова време, в което се изгражда една нова култура – християнизация, което е точно голяма заслуга на Българската средновековна държава. Това е единствената точка по която направихме крачка напред”, посочи проф. Димитров, пред БНР.

Професорът не се ангажира със срокове за приключване на работата на комисията. Едва ли обаче ще бъде изпълнено намерението на премиера Бойко Борисов до 10 ноември да бъде намерено решение по спорните въпроси.

“Обсъдихме въпроса за Гоце Делчев, имаме на масата нови предложения и идеи, които бяха дискутирани и ще продължат да бъдат тема на разговор на комисията и на следващата среща в София”, посочи съпредседателят на комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев.