Албания и Косово ще приемат временно афганистански бежанци

Еди Рама [Pool/EPA/EFE]

Албания и Косово приеха молбата на Съединените щати за временно приемане на афганистански бежанци, които чакат визи за влизане в САЩ. Това съобщи Белия дом  на 15 август.

В Тирана премиерът Еди Рама Рама заяви, че администрацията на американския президент Джо Байдън е поискала от Албания да прецени дали може да служи като транзитна държава за редица афганистански бежанци, чиято крайна дестинация е САЩ.

„Няма да кажем „Не“, не само защото нашите големи съюзници ни молят, а защото сме Албания“, написа Рама във Фейсбук.

Източници коментираха пред Ройтерс, че администрацията на Байдън е провела дискусии с Косово и Албания за защитата на афганистанците, които са работили за САЩ, от репресиите на талибаните, докато не приключи процеса по одобряване на американските им визи.

В Косово президентът Вйоса Османи заяви, че правителството е било в контакт с американските власти за настаняването на афганистански бежанци от средата на юли.

„Без никакви колебания и поставяне на условия дадох съгласието си за тази хуманитарна операция“, написа Османи във Фейсбук.

Тя уточни, че афганистанските бежанци ще бъдат проверени от американските органи за сигурност, и добави, че ще останат в Косово, докато не бъдат уредени техните имиграционни визи на САЩ.

Стотици американски войници все още са разположени в Косово като миротворци повече от две десетилетия след войната през 1998-99 г.