Албания похвали позицията на България за присъединяването към ЕС

Мета е доволен от предложението на България. [EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK]

Президентът на Албания Илир Мета приветства предложението на България за разделяне на пътя за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС, което позволява на Тирана да напредва.

Пътят на Албания към ЕС е свързан с този на Северна Македония. Това означава, че ветото на България върху последната глава по въпросите на културата, човешките права и езика доведе до това, че Албания не успя да стигне до първата междуправителствена среща. Тази среща щеше да е официалното начало на преговорите, защото страната е получила зелена светлина от всички 27 държави-членки.

Миналата седмица българският посланик в ЕС Румен Александров каза, че страната му няма да вдига ветото върху Северна Македония, но Албания трябва да бъде отделена и оценена независимо.

Освен това той посочи, че България е направила няколко предложения за това как Северна Македония може да облекчи ситуацията, включително изпълнението на договора за приятелство и добросъдедство между двете страни.

Мета реагира на предложението на България, като заяви: „Приветствам позицията на България, която предлага началото на преговорите за членство на Албания с Европейския съюз възможно най-скоро.

Той добави, че е убеден, че Северна Македония е постигнала „огромен напредък в прилагането на реформи и постигането на исторически споразумения като това в Преспа“.

„Приветствам достойното отношение на македонските власти да продължат непоколебимо в проевропейския курс на реформи, които служат на гражданите и стремежа за членство в ЕС“, завърши той.

Миналата седмица стана ясно, че България продължава да не допуска началото на преговори със Северна Македония. Служебният премиер Стефан Янев даде да се разбере, че страната ни няма да отстъпи от позицията си, защото „тук става въпрос за български национални интереси, а също и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на ЕС“.

Според него в момента служебното правителство полага усилия да обясни българската позиция на европейските ни партньори, защото досега тя не е била разяснена достатъчно добре. Той смята, че партньорите ни в Брюксел вече дават положителни сигнали и „просто имат нужда от още време, за да разберат тезата на България“.

Ръководителят на българската делегация в ЕС Румен Александров заяви, че Скопие „все още не покрива критериите за провеждане на първата междуправителствена конференция“.

Александров обясни, че Албания трябва да бъде оценявана въз основа на собствените си заслуги.