Албания ще присъства на срещата на върха на ЕС, за Сърбия и Северна Македония не се знае

Премиерът на Албания Еди Рама присъства на съвместната пресконференция по време на срещата на върха на "Отворени Балкани" в Охрид, Република Северна Македония, 08 юни 2022 г. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Албанският премиер Еди Рама потвърди в сряда (22 юни), че ще присъства на срещата на върха на ЕС в четвъртък, която ще се съсредоточи върху разширяването, след като обяви във вторник, че може да я бойкотира заради ветото на България върху Северна Македония, което спира и Тирана.

Ветото заради езикови, исторически и културни спорове изхвърли двете съседки от Западните Балкани в чакалнята на ЕС за няколко години, въпреки че са изпълнили условията за присъединяване, за да премине към следващия етап.

Във вторник сръбският премиер Александър Вучич каза, че той и неговите колеги колеги от Албания и Северна Македония ще обявят на следващия ден дали ще присъстват на срещата на върха. Срещата трябва да постави разширяването на ЕС на първо място в дневния ред, включително Украйна, Молдова и Западните Балкани.

Рама потвърди присъствието си в Туитър, като заяви, че „току-що чух, че нещо се движи днес в България. Твърде рано е да бъдем оптимисти и твърде малко, за да променим частта от утрешната реч, в която България е критикувана като страна, която забавя две страни от НАТО, докато има гореща война по границите на Европа“.

Призив от ГЕРБ

Рама се позова на призив на лидера на българската опозиционна партия ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който отчасти е отговорен за инициирането на ветото, но сега посъветва то да бъде отменено.

Борисов каза, че 59-те депутати от неговата партия ГЕРБ ще гласуват за решение на кабинета за отмяна на ветото по предложение на френското председателство.

Този ход беше приветстван от еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи, който изрази своята благодарност и го нарече исторически.

„Благодарим на лидера на опозицията Бойко Борисов, че взе историческо решение за Европа и Северна Македония да приеме преговори въз основа на предложението на Франция, позволяващо да се пристъпи към започване на преговори за присъединяване“, коментира той.

„Очакваме днес правителството на България да направи необходимите предложения пред парламента, за да може Европа да продължи напред,” добави той.

Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков каза, че правителството няма да одобри премахването на ветото преди заседание на външната комисия и евентуално гласуване в пленарна зала.

Френското предложение ще доведе до започване на преговори за присъединяване с включени в дискусиите искания на София. Комисията ще действа като гарант през целия процес.

„Дано да бъда чут“

Рама също така написа в Туитър, че се надява да бъде чут на срещата на върха относно идеята за нова европейска политическа общност, предложена от френския президент Еманюел Макрон, която той подкрепя.

Освен това Рама каза, че въпросът за регионалната инициатива „Отворени Балкани“, също ще бъде в дневния им ред, тъй като „прокарва духа на Европа и нашето забавяне от България, което го унищожава“.

„Отворени Балкани“ е инициатива, която улеснява свободното движение на хора, търговия и бизнес между Сърбия, Албания и Северна Македония. Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина обаче отказват да се присъединят към инициативата.

Междувременно в София стана ясно, че опозицията е решена да свали правителството на Петков по-късно следобед.

Гласуването за избор на нов председател на 240-местния български парламент не можа да се проведе поради липса на кворум. Всичките 125 депутати от опозицията отказаха да влязат в залата.

В пленарната зала от 19.30 ч. депутатите ще гласуват вот на недоверие срещу правителството на Петков, който бе внесен от опозицията.

Кабинетът на Петков загуби мнозинството си, когато неговият коалиционен партньор, популистката партия „Има такъв народ“ се оттегли заради разногласия относно бюджета и политиката спрямо Скопие.

Сърбия каза „да“

Малко след съобщението на Рама, сръбските медии съобщиха за изявление на правителството, което потвърждава, че президентът Александър Вучич ще присъства на срещата.

„След подробни и изчерпателни консултации със сътрудници и членове на правителства, лидерите на трите държави решиха да отидат на срещата заедно, като се споразумяха за принципи, които ще бъдат основният гръбнак на разговорите с многобройни представители на ЕС“, се казва в съобщението.

Изявлението продължава: „Ние сме наясно, че темите, които ще обсъждаме на срещата на върха, няма да бъдат лесни, но участието ни отново ще покаже и потвърди нашата ангажираност към европейския път на Сърбия, Албания и Северна Македония“.