„Алфа рисърч“: Очертава се балотаж Радев-Герджиков, президентът има преднина

Румен Радев [стопкадър]

Два дни преди началото на предизборната кампания президентът Румен Радев изглежда като фаворит за втори мандат с 42.6% подкрепа. По всичко изглежда, че изборите ще бъдат решени с балотаж, като втори по подкрепа е ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков с 28.1%, който има подкрепата на ГЕРБ.  Това показва социологическо проучване на „Алфа рисърч“, публикувано във вторник. Това е първият сондаж, който показва подкрепата за тримата основни кандидати на президентския вот.

На трета позиция е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който бе издигнат от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“, а след това бе подкрепен от „Демократична България“. Върховният магистрат събира подкрепа от 8.2%.

Президентът Румен Радев има най-силна е подкрепата от симпатизантите на БСП, като над 90% стоят зад него. Над 67% от привържениците на ИТН и на „Продължаваме промяната“ също биха дали гласа си за него. Въпреки че Лозан Панов е кандидат на ДБ, една четвърт от симпатизантите на коалицията обявяват, че ще гласуват за Румен Радев.

Анастас Герджиков има консолидирана подкрепа от симпатизантите на ГЕРБ – над 80% от тях ще гласуват за него. Той събира и гласове извън този кръг, защото подкрепата за ректора на СУ надхвърля тази за ГЕРБ със 7%.

Данните показват, че 52.7% от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6% – на извънредните парламентарни.

Парламент от шест партии, правителство без БСП е невъзможно

Проучването показва, че шест формации със сигурност ще попаднат в парламента, а „Изправи се БГ! Ние идваме“ е под чертата. Под бариерата е и националистическата партия „Възраждане“.

ГЕРБ печели 23.1% подкрепа сред твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори. Втората позиция е БСП с 16.8%, а съвсем близо е коалицията „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%).

„Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите ѝ, но Covid кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При „Продължаваме промяната“ е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите“, коментира „Алфа рисърч“.

Подкрепата за „Има такъв народ“ продължава да спада и тя вече се намира на пето место с 10.4% след „Демократична България“, която е четвърта с 10.9%. И при двете формации има отлив на избиратели към проекта на Кирил Петков и Асен Василев. Според „Алфа рисърч“ подкрепата за Лозан Панов и ясната полтическа идентичност на ДБ спира ерозията.

„Издигането обаче на собствена президентска кандидатура, както и по-силната ѝ политическа идентичност, намаляват щетите от този процес“, коментира „Алфа рисърч“.

ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС. Тя има 9.3% от гласовете в страната, но очаква силна подкрепа от гласовете в турските секции. „Изправи се БГ! Ние идваме“ има 3.2 на сто подкрепа, а „Възраждане“ – 2.9%.

Общият извод е, че следващият парламент няма как да роди правителство без подкрепата на БСП.

Общо 52.7% от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6% – на извънредните парламентарни.  Избирателите, които са решили да гласуват, но не са сигурни за кого, са 10.6% за парламентарния вот и 11.3% – за президентския.

Настоящото изследване е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.