Американка опитала да продаде лаптопа на Пелоси на руските служби

Председателят на камарата Нанси Пелоси по време на пресконференция в Капитолия на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 7 януари 2021 г. [Shawn Thew / EPA / EFE]

Американските правоохранителни органи разследват дали 22- годишна жена е откраднала преносим компютър от кабинета на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси по време на обсадата на Капитолия на 6 януари и се е опитала да продаде устройството на руското разузнаване.

Агент на ФБР разкри подробностите в клетвена декларация, публикувана в неделя вечерта (17 януари). Срещу Райли Джун Уилямс от Пенсилвания ще бъде образувано наказателно дело по обвинение в незаконно нахлуване в сградата на Капитолия и офиса на Пелоси.

Кражбата на електронни устройства от офисите на Конгреса е постоянна тревога след обсадата на сградата от поддръжници на американския президент Доналд Тръмп.

Адвокат Майкъл Шервин заяви след нападението, че някои от кражбите може да са застрашили това, което той описа като “акции за националната сигурност“.

Според декларацията, подадена до Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия, ФБР е получило информация от бивш партньор на Уилямс.

Свидетелят е заявил, че жената е “възнамерявала да изпрати компютърното устройство на свой приятел в Русия, който след това планира да продаде устройството на руската външна разузнавателна служба”.

Замисълът в крайна сметка се провалил поради неуточнени причини и Райли Уилямс все още държи компютъра или го е унищожила.

Според ФБР Уилямс е избягала от дома си близо до Харисбърг, Пенсилвания, където е живяла с майка си, деактивирала е телефонния си номер и е свалила акаунтите в социалните медии.

Говорителят на Пелоси Дрю Хамил не отговори на молбата за коментар.

Два дни след обсадата на Капитолия Хамил каза, че лаптоп, използван за презентации, е откраднат от конферентна зала в офиса на Пелоси. Не става ясно дали това е устройството, което е откраднала Уилямс.