Англичани от Ловешко: Ще останем, въпреки Брекзит

Бейнън и Сю Дарли, в градината на дома си в село Радювене, Ловешко. (Снимка: Георги Готев)

Село Радювене е на светлинни години от грохота на градския живот в Обединеното кралство. Но то е дом на Бейнън и Сю Дарли, които смениха Гилдфорд, град на 40 км южно от Лондон, за разнебитена вила в селските райони на Централна България.

Семейство Дарли са взели своето решение да се преместят в селото, недалеч от град Ловеч, при третото си посещение в България. Те купили  къщата от ромско семейство и се преместили за постоянно през 2015 г.

България може и да не е претърпяла инвазия на британски мигранти, но се смята, че около 18 000 британци са дошли да живеят в България, половина за постоянно. Много от тях с надеждата да се възползват от по-ниските разходи за жилище и живот.

Сега Великобритания е на броени дни или седмици от излизане от ЕС, а семейство Дарли се подготвят за очаквания “хаос”. Те напомнят обещанието на българското правителство, че ситуацията с постоянно пребиваващите британци няма да се промени. Изискването е британците да докажат, че имат трудов договор или са самоосигуряващи се в България, или че могат да се издържат финансово.

„Това, от което се притесняваме, е дали ще продължи повишаването на пенсията ни“, казва Сю. „Британските власти ни гарантират повишаване на пенсията в продължение на три години, но след това не знаем дали тя няма да бъде замразена.“

Съществува и несигурност по отношение на правата им за здравни грижи. В момента семейство Дарли разчита на пенсионните права на Бейнън във Великобритания. Ползват сертификат, известен като S1, който им дава право на държавни здравни грижи, платени от Обединеното кралство. След Брекзит не е ясно дали това ще продължи.

„Не знаем дали ще можем да ползваме системата, за която сме плащали през целия си живот, или ще трябва да преминем към частна застраховка“, добавя Сю. И за двамата този вариант може да се окаже сложен и скъп. Семейство Дарли не очаква да стане жертва на ответни мерки, в случай, че правителството в Лондон втвърди отношението си към българите.

Премиерът Бойко Борисов приветства британските мигранти, а през април Народното събрание прие законодателство, което третира гражданите на Обединеното кралство същото като тези от ЕС, дори при сценарий за Брекзит без сделка.

“Чувството ми е, че искат да останем”, казва Сю. “Внасяме пари в икономиката и като пенсионери.“

До този момент семейство Дарли е следвало препоръките на правителствата на Великобритания и България: извадили са си български лични карти и шофьорски книжки, получили са десетгодишни разрешителни за пребиваване.

“В случай на пълно сътресение при липса на сделка, ще трябва да се пререгистрираме, но ще запазим правата, които сме придобили“, казва Бейнън.

На фона на критиките си към схемата за уреждане на статута на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, те изтъкват, че тук за тях няма “враждебна среда“. Духът на общността е далеч по-силен, отколкото във Великобритания, казват те.

“В селото се чувстваме наистина добре дошли. Тук нашите съседи говорят с нас. Ние си помагаме взаимно. Ако им направите услуга, те винаги ще ви се отплатят с ракия или плодове. Мисля, че това е страхотно”, казва Сю.

За семейството “това са малки неща, но те означават много.” Въпреки несигурността, пред която са изправени, семейство Дарли не планира да се върне във Великобритания, където Брекзит е “разделил фамилии“.

“Не ми харесва това, в което е Обединеното кралство се превръща“, казва Сю.

“Особено откакто се заговори за Брекзит“, добавя Бейнън. “Ние сме много щастливи тук и не виждам причина да се върнем назад.“

Икономическо изгнание?

в България данъците върху имотите са ниски, а разходите за живот са около половината от тези във Великобритания. Това също са фактори, които ги разубеждават да се върнат в Гилдфорд, един от най-богатите региони на Обединеното кралство, където са работили като приемни родители.

“Ние можем да живеем тук, в България, с една стандартна пенсия – във Великобритания не бихте могли да оцелеете с такива пари“, казва Сю.

“Идването в България беше повече от логично, защото тук ние можем да живеем, а не просто да съществуваме“, казва Сю, добавяйки, “когато сте живели до М25 (магистралата под полетната линия за лондонското летище Хийтроу), животът тук е блаженство“.

Насочвайки погледа си към изгледа, който се разкрива от градината им, тя зададе въпрос:

“Колко бихте платили във Великобритания за това?“