Антиваксърската кампания не идва от Русия, а от САЩ

Мъж държи разпятие по време на протест срещу ваксините пред университетската болница на Стейтън Айлънд в Ню Йорк, САЩ, 10 ноември 2021 г. EPA-EFE/JUSTIN LANE

Европейската комисия остана изненадана. В усилията си да се пребори с дезинформацията, тя разработи инструменти за наблюдение на Русия. Въпреки това изследванията показват, че дезинформацията срещу ваксините, на която станаха жертва голяма част от гражданите на ЕС, произхожда от САЩ.

Международната неправителствена организация Център за противодействие на омразата онлайн, която има офиси в Лондон и Вашингтон, се бори срещу дезинформацията в интернет пространствотo. В свой доклад от 40 страници, който бе публикуван миналия март, Центърът установи, че едва дванадесет антиваксъри са отговорни за почти две трети от цялоло съдържание срещу ваксините, което циркулира в платформите на социалните медии.

Докладът разобличава техните послания, обяснява как тази малка група е отговорна за приливна вълна от дезинформация и дава препоръки как платформите могат да се справят с антиваксърите, като наложат своите стандарти.

Посланията на американските антитиваксър гурута са взети и адаптирани в много други страни и на много езици. Някои общества се оказаха по-уязвими от други, особено в Източна Европа, където процентът на ваксинация сред толкова важна категория в обществото като учителите остава крайно нисък.

Румънската група за борба с дезинформацията във Фейсбук Republica.ro, която има повече от 52 хиляди членове, също разглежда проблема. Редакторът на групата Лоредана Войкулеску е автор на изследване, което свързва евангелистките общности с нагласите срещу ваксините в Румъния.

Изследвания в богословските гимназии показват, че най-ниските нива на ваксинация сред училищния персонал са в православните, адвентистите и петдесятните учебни заведения в Букурещ.

Най-ниският процент на ваксинация от 32% е регистриран в Петдесятната теологична гимназия „Емануил“. Обратно, в Гръкокатолическата гимназия – 78.9% от служителите са ваксинирани. Въпреки това учителите от евангелските училища отрекоха, че ниският процент на ваксинация се дължи на религиозни причини.

Няма съмнение, че сред евангелските общности в САЩ проблемът с колебливостта по отношение на ваксините е реален. Американската евангелска християнска десница също носи отговорност за дезинформацията, като твърди, че  ваксините съдържат микрочипове. „Евангелската съпротива е пречка в усилията за ваксинация“, пише „Ню Йорк Таймс“.

Евангелските църкви от САЩ намериха плодородна почва не само в Румъния, но и в България след края на Студената война. Те са особено успешни сред ромските общности. Дали фактът, че ваксинирането сред ромското население в Източна Европа остава изключително нисък е свързан с дейността на местните евангелски църкви? Това е въпрос, който трябва да бъде отправен не само към изследователите, но и към държавните служби, които отговарят  за разузнаването и противодействието на дезинформацията.

Междувременно стана очевидно, че ЕС не е бил подготвен да се сблъска с масирана (и за съжаление много ефективна) дезинформация, която има потенциал да дестабилизира здравната му сигурност, която идва от страна-съюзник като САЩ. По въпроси, свързани с ковид, изготвеният от ЕС „Преглед на дезинформацията“ продължава да се фокусира върху Русия. Такъв простодушен подход е обида за интелигентността на европейските данъкоплатци.