Арестуваха мъж заради обидни коментари за трагедията на „Струма“

От ГДБОП съобщиха, че мъжът, който е с криминални регистрации, е задържан на територията на София след получен сигнал.

Служители на Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) задържаха в София в четвъртък мъж на 24 години заради негови коментари за трагедията на магистрала „Струма“ във Фейсбук.

От ГДБОП съобщиха, че мъжът, който е с криминални регистрации, е задържан на територията на София след получен сигнал. След проверка се станало ясно, че задържаният е публикувал в социалната мрежа коментари, свързани с трагичния инцидент с пътническия автобус, при който загинаха 44 души, „които са несъвместими с морално-етичните норми“.

В съобщението не се посочва какви са били коментарите, за които ще отговаря задържаният. Според МВР е извършено престъпление по чл. 162 от Наказателния кодекс – проповядване на омраза, основана на народност, чрез информационна система.

Материалите по случая са докладвани в Софийската районна прокуратура.

За подобно нарушение се предвижда затвор от 1 до 4 години и глоба от 5000 до 10 000 лева, както и обществено порицание.

Междувременно прокуратурата, следствието и експерти обявиха на брифинг, че при тежкият инцидент с македонския автобус са загинали 44 души, а не 45както се смяташе досега.

Експертите категорично отхвърлиха версията за терористичен акт. До момента данни за взрив няма, а водеща версия е човешка грешка.

На брифинга следователите съобщиха, че са идентифицирани 44 тела, а един от свидетелите неколкократно е потвърдил, че не 7, а 8 души са се спасили. По последни данни, пък, пътниците са били 52.

Бе съобщено също, че вече има назначени и експертизи, част от които са готови. В петък прокурор и следовател от България заминават за Скопие. Тогава се очаква екипът от страната ни да получи ДНК профилите на роднини на загиналите.