Армейски генерал ще състави новото румънско правителство

Йоханис се надява Николае Чука, уважаван армейски генерал, участвал в операциите на НАТО в Афганистан, Ирак и Босна, да събере подкрепата на депутатите за бързо сформиране на кабинет. [EPA-EFE / ROBERT GHEMENT]

Президентът Клаус Йоханис назначи временния министър на отбраната Николае Чука да състави новото правителство на Румъния, след като Дачиан Чолош не успя да получи вот на доверие в парламента.

Йоханис се надява Николае Чука, уважаван армейски генерал, участвал в операции на НАТО в Афганистан, Ирак и Босна, да събере подкрепата на депутатите за бързо сформиране на кабинет,  дори и да е правителство на малцинството.

През септември управляващата коалиция се разпадна, когато центристката партия „Съюз за спасение на Румъния“ оттегли своите министри, след като премиерът Флорин Къцу (от дясноцентристката Национално-либералната партия) уволни министъра на правосъдието. След това коалиционният партньор на Къцу гласува вот на недоверие срещу правителството, като заяви, че иска да остане в коалицията, но с различен премиер.

Национално-либералната партия обаче продължи да подкрепя Къцу и обяви, че той е техният министър-председател, дори когато беше ясно, че няма да спечели вот на доверие в парламента. Но в четвъртък Къцу каза, че му е хрумнала идеята да предложи Чука за премиер по време на консултации с президента Йоханис.

Някои анализатори казаха, че Чука е бил фаворит на Йоханис от дълго време и че той най-накрая е намерил начин да принуди Национално-либералната партия да подкрепи неговия кандидат. Изглежда, че либералите ще формират правителството с  партньорите си от „Демократичен съюз на унгарците в Румъния“, но  е малко вероятно „Съюзът за спасение на Румъния“ да се присъедини отново към коалицията.

Чука може да получи подкрепата на социалистите, партията с най-голям брой депутати, тъй като нейният лидер каза, че могат да подкрепят правителство на малцинството за управление на пандемията, въпреки че не биха имали нищо против и предсрочни избори.

Следващите дни ще са критични, тъй като ако Чука не се справи с вота на доверие, президентът може да разпусне парламента и да насрочи нови избори. Този сценарий обаче е малко вероятен предвид икономическите и здравните предизвикателства, пред които е изправена Румъния.