“АстраЗенека” не успя да убеди евродепутатите, че ще достави ваксините навреме

Подложен на кръстосан огън от европепутати, главният изпълнителен директор на Астра Зенека Паскал Сорио, даде неясни обяснения относно недостига на ваксини срещу COVID-19 и преференциалното третиране на Великобритания. [EPA-EFE / ARRIZABALAGA]

Подложен на кръстосан огън от евродепутати, главният изпълнителен директор на “АстраЗенека” Паскал Сорио даде неясни обяснения за недостига на ваксини срещу COVID-19 и преференциалното третиране на Великобритания. Той не гарантира очакваните доставки за ЕС за второто тримесечие на годината.

Изпълнителните директори на всички компании, производители на ваксини, се събраха виртуално в Европейския парламент в четвъртък, 25 февруари, за да обсъдят с евродепутатите как да увеличат капацитета и да подобрят доставките на ваксините.

Не е изненадващо, че всички погледи бяха насочени към Сорио, който имаше тежката задача да възвърне доверието в компанията си, след като закъсненията в доставките на ваксините предизвикаха напрежение с ЕС.

През по-голямата част от изслушването Сорио получаваше словесни удари от евродепутатите, на които той повтаряше, че компанията работи 24/7, за да навакса с доставките.

Сорио заяви, че е разочарован, че по-ниското от очакваното производство е повлияло на доставките, но подчерта, че в момента се прави всичко възможно, за да се увеличи производството и да се ваксинира над 10% от населението на ЕС.

“Ройтерс” цитира директора на италианското звено на “АстраЗенека”, който потвърди, че компанията ще изпълни целта. Според други източници обаче, англо-шведската фармацевтична компания ще достави по-малко от половината ваксини по договора си с ЕС.

“Изпълнителният директор на “АстраЗенека” не успя да потвърди пред Европейския парламент, че ще изпълни планираното доставяне на 180 милиона дози в Европа през втората половина на годината”, коментира председателят на комисията по обществено здраве на Европарламента Паскал Канфин след срещата. Френският евродепутат добави, че това ще доведе до допълнителни търкания с компанията.

Преди изслушването комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес потвърди, че амбициозната цел да бъде ваксинирано 70% от европейското възрастно население до лятото все още е постижима.

От информацията, която председателят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен представи на лидерите на ЕС по време на виртуалния Европейски съвет в четвъртък, стана ясно, че тази цел силно разчита на доставките през второто тримесечие, които все още очакват потвърждение и от които “АстраЗенека” има основен дял.

Допълнителните проблеми, свързани с обществените нагласи към ваксините и бавните национални програми за ваксинация допринасят за трудностите при осигуряването на навременни доставки.

Според разследване на the Guardian, четири пети от дозите на ваксината на “AстраЗенека”, доставени в страните от ЕС, все още не са използвани.

Сорио коментира, че клиничните изпитвания са показали 100% ефективност срещу хоспитализация и тежка форма на заболяването.

Резултатите от клиничните проучвания наскоро бяха потвърдени с реални доказателства от шотландско проучване върху 1,1 милиона души, което показа 94% намаление на хоспитализацията при по-голямата част от населението над 60 години.

“Закъснения? Въпрос на проста математика”

По време на защитата си Сорио омаловажи проблемите на “АстраЗенека”, които в крайна сметка засегнаха веригата за доставки в ЕС.

“Причината, поради която предлагането в ЕС е по-ниско от очакваното е много проста и е свързана с по-ниска производителност”, каза той и добави, че производството на ваксина е много сложен биологичен процес, който изисква процес на учене.

Той обясни, че когато са сключили споразумението с Оксфорд, първоначалната норма на университета е била производителност от 5000 дози от един литър, но в крайна сметка са приели по-консервативна прогноза.

Оказва се, че някои от производствените обекти са изпълнили тази норма, а други обекти – половината.

“Следователно ние предоставяме половината от нормата, което е половината от броя на дозите на литър. Това е доста просто, това е просто проста математика”, коментира той.

На въпрос за преференциалното третиране за Великобританоя, Сорио посочи, че много по-значителна част от ваксините, произведени в ЕС, ще се доставят на страните членки. Той подчерта, че доставките за Обединеното кралство не са проблем за ЕС, тъй като населението на Великобритания е 65 милиона души, а населението на блока много по-голямо.

“Дори да вземем обратно цялата доставка към Обединеното кралство, това няма да има огромно значение за ЕС”, заключи той.

Сорио потвърди, че няма друг пазар, тъй като Астра Зенека доставя ваксините си директно на правителствата.