Африка и Латинска Америка във фокуса на Европа след Брекзит

Финландският външен министър Пека Хаависто. [EPA/TATYANA ZENKOVICH] The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ХЕЛЗИНКИ. Според финландският външен министър Пека Хаависто (“Зелен съюз”) след Брекзит значението на Африка и Латинска Америка за Европейския съюз ще нарасне, тъй като се очаква Франция и Испания да играят по-силна роля в ЕС. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ВИЕНА

Курц заплашва да наложи вето на бюджета на ЕС и на операция “Sophia”. Австрийският канцлер Себастиан Курц (Австрийска народна партия) заяви в радио интервю в събота (1 февруари), че Австрия ще наложи вето на настоящото предложение за многогодишната финансова рамка на ЕС, като заяви, че е “неприемливо” Австрия да плаща повече от 1% от своя БВП (настоящият проект би увеличил вноските до 1,1%). Курц подчерта, че четири други държави с нетни плащания (Германия, Холандия, Швеция и Дания) споделят тази позиция и също ще наложат вето на настоящото предложение.

Какво заяви канцлерът за предложението на ЕС за “преработване” на операция “Sophia”? Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV Германия.

Прочетете също на английски: “EU to use revamped ‘Operation Sophia’ to enforce Libyan arms embargo

///

БЕРЛИН

Климатични активисти окупират въглищни електроцентрали. В неделя сутрин (2 февруари) около 120 екологични активиста нахлуха в Datteln 4, въглищна електроцентрала на север от Дортмунд, и поставиха банери на две от съоръженията за товарене. Следобед полицията започна мирно евакуиране на протестиращите. Но защо точно тази електроцентрала? Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

Други новини – Християнсоциалният съюз (ХСС) започна кампанията си срещу ограниченията на скоростта по автомагистралите. Темата в германската политика се повдигна отново на фона на нарастващите опасения за околната среда и наскоро проведени проучвания, показващи, че въвеждането на ограничение на скоростта по немските магистрали може да намали смъртните случаи.

Каква е вероятността германското правителство да въведе ограничения на скоростта по магистралите? Прочетете повече по темата от Сара Лоутън от EURACTIV Германия тук.

///

ПАРИЖ

Писмо до британските ни приятели. През май френският президент Еманюел Макрон ще връчи на Лондон ордена “Légion d’Honneur”, отбелязвайки 80-годишнината от pадиоизявлението на генерал Шарл Дьо Гол, в което призова за създаването на френската съпротива на 18 юни 1940 г от столицата на Обединеното кралство. Това беше обявено в дълго писмо на английски, публикувано на страницата на президента във Фейсбук. Прочетете повече от EURACTIV Франция.

///

БРЮКСЕЛ

Нов опит. Кралят прекрати мандата на информаторите Йоахим Кунс (Християндемократи и фламандци) и Жорж-Луи Буше (Реформистко движение) и назначи на поста Кун Генс (Християндемократи и фламандци), за да сформира федералното правителство и да намери изход от безисходицата, белязала страната. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Търговска сделка с ЕС. Борис Джонсън ще представи безкомпромисната си визия за търговска сделка с Европейския съюз в понеделник (3 февруари), посочвайки, че Великобритания “не е необходимо” да следва правилата на Брюксел. Два дни след като Обединеното кралство официално напусна ЕС, премиерът ще поиска споразумение за свободна търговия по подобие на това с Канада, заплашвайки да прекрати преговорите, ако такова не може да бъде постигнато до края на 2020 г. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

///

ДЪБЛИН

Републиканската партия Sinn Féin набира преднина. Лявата Sinn Féin и либералната Fianna Fáil са водещи в проучванията на общественото мнение с по 24% всяка дни преди изборите тази седмица. Лидерът на републиканската партия Sinn Féin Мери Лу Макдоналд приветства резултатите, заявявайки, че “отразяват енергията и желанието на Sinn Féin за промяна”.

Какъв е резултатът за консервативната партия на премиера Лео Варадкар Fine Gael? Прочетете повече от Самюъл Столтън от EURACTIV.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

“Фискалният пакт на ЕС не съответства на реалността в Испания”. Испанският министър на икономиката Надя Калвиньо заяви в интервю за La Vanguardia, че Пактът за стабилност и растеж на ЕС “не отговаря на икономическата реалност” на страната и че някои от методологическите аспекти в него са “спорни”. Калвиньо не за първи път критикува фискалния пакт на ЕС. Прочетете повече от Беатрис Риос от EURACTIV.

///

ЛИСАБОН

Зона с ниски емисии. Лисабон ще създаде зона за намалени емисии в центъра на града, инициативата ще започне от юли или август. Кметът Фернандо Медина обоснова решението в контекста на опазването на околната среда, като подчерта, че то ще допринесе за значително по-малко замърсяване “намалявайки въглеродния двуокис с около 60 000 тона годишно”.

Трафикът в централния район на Лисабон Байша-Шиадо ще бъде запазен изключително за жители, шофьори със специални стикери и разрешени превозни средства между 06:30 и 00:00 часа. Прочетете повече от Tomás Santos от Lusa.pt.

Други новини: 15 държави-членки на ЕС от групата “Приятели на кохезията”, се срещнаха в събота в Бежа и потвърдиха позицията си срещу планираните съкращения на МФР. Прочетете повече от Мария Родригеш, Педро Фонсека и Рита Ранйола.

///

НИКОЗИЯ

Sigmalive.com цитира източници от Министерството на отбраната на Кипър, твърдящи, че френски военни самолети са прелетели над Пафос след предоставено разрешение от Кипър. Според източниците съвместни учения между двете страни ще се проведат скоро. Изтребителите излетяха от самолетоносача Шарл дьо Гол край бреговете на Кипър. Френският посланик в Кипър публикува видео за това в Туитър.

///

РИМ

Мигрантски труд в италианските ферми. Според специалния пратеник на ООН Хилал Елвер, половината от италианската работна сила в областта на земеделието в Италия е съставена от мигранти, повечето от които без документи. Елвер обикаля страната в продължение на 11 дни, посещавайки Лацио, Ломбардия, Тоскана, Пиемонт, Пулия и Сицилия. В своя окончателен доклад тя отправи критики към сложната италианска селскостопанска система”, където трудещите се в сектора работят прекалено дълги часове при тежки условия и срещу заплащане, което не покрива дори базисните им нужди.“ (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Макрон заминава за Полша. Френският президент Еманюел Макрон ще направи първото си посещение в Полша днес (3 февруари), по време на което е предвидено да се срещне с правителство, както и да изнесе лекция в университета в Краков. Посещението му идва в момент, в който двете правителства имат разногласия по няколко въпроса, включващи отношенията ЕС-Русия и ЕС-САЩ, както и нивото на европейска интеграция, правилата на общия пазар и бъдещата европейска армия. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

Прочетете още по темата на английски: “Macron launches charm offensive to win over Poland“.

///

ПРАГА

Бабиш: Комисията “трябва да ни уважава”. “Парите, налични по програмите, управлявани централизирано от Европейската комисия, използвани главно от нетните платци, нарастват до 152 милиарда евро. В това няма никакъв смисъл. 17 държави-членки на ЕС ясно заявяват: в периода 2021–2027 г. искаме повече пари за кохезионната политика и за инвестиции. Това е от съществено значение за бъдещето ни. Европейската комисия трябва да уважава тази позиция. Комисията не ни е питала за приоритетите ни”, писа в Туитър премиерът Андрей Бабиш по време на срещата на върха “Приятели на кохезията” в Португалия миналата събота. (Ondřej Plevák | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Унгарците трябва да са победители в 21 век. В 20-и век Унгария и унгарците по света бяха на страната на губещите, в 21-ви век зависи от тях да станат победители, заяви ръководителят на кабинета на премиера Гергели Гуляш на форум, организиран от асоциация “Ракоци”. Според Гуляш подписването на Трианонския договор от 1920 г. е най-голямата грешка на 20 век. Договорът официално сложи край на войната между съюзниците от Първата световна война и Кралство Унгария, но съгласно него две трети от територията на Унгария премина към съседните страни. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

В защита на въглищата. В петък (31 януари) парламентът разпореди да се предприемат действия в защита на производствения капацитет на въглищните централи в страната, независимо от позицията на Европейската комисия по въпроса. Това означава, че въпреки огромните загуби България ще запази въглищната си промишленост за неопределен период от време. Прочетете повече от Красен Николов от EURACTIV България.

Руският посланик: “Някой не иска Балкански поток”. Руският посланик в България Анатолий Макаров заяви, че двустранните отношения между двете страни рязко са се влошили след 21 октомври, деня, в който беше открит 11-километровият газов интерконектор на границата с Турция. Без да посочва САЩ, Макаров заяви, че “някой не иска газопровода Балкански поток”. “Балкански поток” е името, което България дава на продължението на Турски поток на територията си. В интервю за bTV, Макаров видя връзка между напредването на проекта за газопровода с поредицата от твърдения за руски провокативни действия в България. (Георги Готев, EURACTIV.com)

///

ЛЮБЛЯНА

Нова коалиция вероятно без избори. Милан Кучан, бивш президент на Словения, смята, че новото словенско правителство ще бъде съставено от членовете на сегашния парламент. В интервю за Večernji list Кучан предупреди, че популистките правителства идват с лесни решения, които обаче не могат да изпълнят, добавяйки, че ако Янез Янша стане министър-председател, Словения ще направи рязък завой надясно в политическия спектър. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ЗАГРЕБ

Културен спор. Този, който все още не е встъпил в длъжност, “няма право да се намесва”, заяви премиерът Андрей Пленкович в неделя (2 февруари), определяйки коментарите на новоизбрания президент Зоран Миланович за “тривиални”. Миланович, който официално ще заеме поста на 19 февруари, разкритикува премиера, че не е присъствал на церемонията по откриването на проекта: “Риека – европейска столица на културата 2020” в събота вечер. Защо не присъства премиерът? Прочетете повече от Карла Юничич от EURACTIV Хърватия.

///

БЕЛГРАД

Специален представител за диалога между Белград и Прищина. По време на първото си посещение в Сърбия върховният представител на ЕС Жозеп Борел заяви, че страната кандидатка за член на ЕС е ключов партньор, добавяйки, че твърдо подкрепя перспективата за членство в ЕС на Западните Балкани, включително Сърбия. Той каза още, че ЕС трябва да поеме по-активна роля като посредник в диалога между Белград и Прищина и че за преговорите между тях ще бъде назначен специален представител. (EURACTIV.rs)

///

ПРИЩИНА

Коалиция. В неделя (2 февруари) Албин Курти, лидер на албанската националистическа партия “Самоопределяне” и Иса Мустафа, лидер на Демократичния алианс на Косово, подписаха споразумение за създаване на правителство четири месеца след провеждането на предсрочни избори през октомври в Косово. Парламентът ще гласува за новия кабинет начело с Курти днес (3 февруари) след като двете страни си осигуриха достатъчно гласове от малцинствени партии.

Въпреки че компромисът бе постигнат веднага след посещението на върховния представител на ЕС Жозеп Борел, Конституцията на Косово гарантира, че в правителството трябва да участват и сръбски коалиционни партньори. Какво заявиха сръбските политици? Прочетете повече от EURACTIV.rs и Желко Търканец.

***