Байдън иска да удължи договора с Русия за ядрените оръжия

Президентът на САЩ Джо Байдън в Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, на 21 януари 2021 г. [EPA-EFE / Al Drago]

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще поиска петгодишно удължаване на договора Нов СТАРТ, ограничаващ броя на стратегическите ядрени оръжия на САЩ и Русия, обяви Белият дом в четвъртък.

Това е едно от първите важни външнополитически решения на новата администрация преди изтичането на договора за оръжията  в началото на февруари.

“Президентът отдавна е наясно, че новият договор е в интерес на националната сигурност на Съединените щати. А това удължаване има още по-голям смисъл, когато отношенията с Русия са състезателни, каквито са в момента”, заяви прессекретарят на Белия дом Джен Саки по време на брифинг.

Тя каза още, че Байдън е възложил на американските разузнаватели служби пълната оценка на киберпробива в края на миналата година. Тогава бе установено, че хакери, за които се смята, че работят за Русия, следят вътрешния имейл трафик в американските министерства на финансите и на търговията. Президентът настоява да се разследва и намесата на Русия в изборите през 2020 г., използването на химическо оръжие срещу опозиционния лидер Алексей Навални и предполагаемите награди за американски войници в Афганистан.

“Дори да работим с Русия, за да прокарваме интересите на САЩ, също така ще работим, за да принудим Русия да отчита своите безразсъдни и състезателни действия“, каза Саки.

Договорът трябва да изтече на 5 февруари и е последното останало споразумение, ограничаващо американското и руското ядрено оръжие. Подписан през 2010 г. от Барак Обама и Дмитрий Медведев, той ограничава двете страни до не повече от 1550 разположени ядрени бойни глави.

В допълнение към ограничаването на броя на разгърнатите стратегически ядрени оръжия до най-ниското си ниво от десетилетия, Нов СТАРТ също така ограничава броя на ракетите и бомбардировачите, базирани на суша и подводниците, които ги доставят.

В изявление Пентагонът заяви, че американците са ще са “много по-сигурни“, ако договорът бъде удължен.

“Както ангажираме Русия по начини, които насърчават американските интереси, така и ще останем с отворени очи за предизвикателствата, пред които тази държава ни изправя с противоречивите си действия“, каза говорителят на Пентагона Джон Кирби.

Отпадането на договора ще сложи край на всички ограничения върху разполагането на американски и руски стратегически ядрени бойни глави и системите за доставка, подхранвайки нова надпревара във въоръжаването, коментираха експерти.

По-рано източник, запознат с решението, каза пред Ройтерс, че американските конгресмени са били информирани за решението на Байдън за новия договор с Русия.

Кремъл заяви в сряда, че продължава да се ангажира с разширяването на новия договор и ще приветства усилията, обещани от администрацията на Байдън за постигане на споразумение.

Президентът Доналд Тръмп беше силно критичен към сделката, защото смяташе, че тя поставя САЩ в неравностойно положение. Администрацията му започна да преговаря с Русия едва през 2020 г. Тръмп настоя Китай да бъде добавен към договора, но Пекин категорично отхвърли идеята.