Байдън: Край на безплодните усилия за прекрояване на чужда страна чрез военна сила

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира за края на войната в Афганистан в Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, на 31 август 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Изправен пред остри критики заради напрегнатото изтегляне на Съединените щати от Афганистан, президентът Джо Байдън заяви във вторник (31 август), че това е най-добрият възможен вариант за прекратяване както на най-дългата война на САЩ, така и на десетилетия безплодни усилия за прекрояване на други държави чрез военна сила.

Байдън описа хаотичното излизане като логистичен успех, което щеше да е също толкова объркано, ако беше започнало седмици по-рано. В същото време престоят в страната би изисквал ангажиране на повече американски войници.

„Нямаше да продължа тази вечна война“, каза той в изявлението си  от Белия дом.

По-рано през деня талибаните, които този месец поеха контрола над Афганистан със светкавична бързина, отпразнуваха победата си. Техни привърженици организираха  фалшиво погребение, на което вдигаха ковчези, покрити със знамена от САЩ и други страни от НАТО.

В първите си бележки след окончателното изтегляне на американските сили в понеделник Байдън заяви, че 5500 американци са били евакуирани и че САЩ са се договорили с талибаните, че останалите в Афганистан до 200 американци могат да напуснат, когато поискат.

Той каза, че Вашингтон ще продължи да се преследва екстремисти, които представляват заплаха за Съединените щати, но вече няма да използва армията си, за да се опитва да изгради демократични общества на места, които никога не са ги имали такива.

„Това решение не е само за Афганистан. Става дума за прекратяване на епоха на големи военни операции, за да се прекроят други държави“, обясни той.

Сега талибаните контролират повече територия, отколкото когато  управляваха преди 20 години, преди да бъдат свалени през 2001 г. и да се сложи началото на най-дългата война на Америка. По време на тази война загинаха близо 2500 американски войници и приблизително 240 000 афганистанци, а цената на американския престой в размирната страна  е около 2 трилиона долара.

Повече от 123 000 души бяха евакуирани от Кабул в мащабна, но хаотична въздушна евакуация на САЩ и техните съюзници през последните две седмици, но много от онези, които помогнаха на западните страни по време на войната, бяха изоставени.

Байдън каза, че единственият друг вариант би бил да продължи война, която „е трябвало да приключи отдавна“. Започването на изтеглянето през юни или юли, както някои предполагат, само би ускорило победата на талибаните, каза той.

Решението на Байдън не е особено популярно и той е изправен пред критики от страна на републиканците и колегите демократи, както и от чуждестранни съюзници.

Републиканският лидер в Сената на САЩ Мич МакКонъл заяви, че напускането е изоставило американците зад вражеските линии.

„Ние сме по-малко в безопасност в резултат на тази самонанесена рана“, каза той в родния си щат Кентъки.

Нов регламент на САЩ и страх в Кабул

Нашествието на САЩ през 2001 г., което последва  атаките на 11 септември срещу Ню Йорк и Вашингтон, възпря терористичната мрежа  Ал Кайда да използва Афганистан като база за атака срещу  САЩ и сложи край на периода на управление на талибаните. Те бяха на власт  от 1996 г., а жените бяха потиснати и противниците преследвани.

По улиците на Афганистан имаше смесица от триумф, възторг и страх, когато талибаните празнуваха победата си.

„Гордеем се с тези моменти, че освободихме страната си от голяма сила“, каза говорителят на талибаните Забихула Муджахид.

Докато тълпи се трупаха по улиците на източния град Хост за фалшивото пародийно погребение с ковчези, украсени със западни знамена, дълги опашки се извиха пред банките в Кабул.

„Трябваше да отида в банката с майка си, но когато отидох, талибаните биеха жени с пръчки“, каза 22-годишна жена, която говори при условие на анонимност, защото се страхуваше за безопасността си.

„За първи път виждам нещо подобно и това наистина ме изплаши.“, сподели тя.

Предишното правителство на талибаните наложи радикално тълкуване на ислямския закон, но Байдън заяви, че светът ще ги държи отговорни за техните неотдавнашни ангажименти за отстояване на правата на човека.

Западните дарители заявиха, че бъдещата помощ за опустошената от войната и  сушата страна ще зависи от изпълнението на тези обещания.

Страните от Европейския съюз предложиха да засилят помощта за Афганистан и неговите съседи на фона на опасенията, че до половин милион афганистанци могат да напуснат родината си до края на годината.

Миналата седмица САЩ издадоха лиценз, който разрешава на тях и на техните партньори да продължат да предоставят  хуманитарна помощ в Афганистан при облекчени правила,  въпреки че талибаните са в черния списък на Вашингтон, каза служител на Министерството на финансите пред Ройтерс.

Лицензът упълномощава правителството на САЩ да подкрепи хуманитарната помощ за хората в Афганистан, включително доставката на храна и лекарства, въпреки санкциите на САЩ срещу талибаните.

Говорителят на Пентагона Джон Кирби заяви, че Съединените щати са загрижени заради възможността талибаните да решат да отмъщават на враговете си.