Байдън обеща да сложи край на “тъмната ера” на Тръмп

Джо Байдън по време на конгреса на Демократическата партия в Милуоки, Уисконсин, САЩ, 20 август 2020 г. [Наръчник снимка / EPA / EFE]

Джо Байдън прие номинацията за президент на Демократическата партия в четвъртък (20 август). Той обеща да излекува Съединените щати, засегнати от смъртоносната пандемия, както и американското общество, разделено от четиригодишния мандат на настоящия президент Доналд Тръмп.

“Сегашният президент прекалено дълго хвърля тъмнина над Америка. Той отприщи твърде много гняв. Твърде много страх. Твърде много разделение. Тук и сега аз Ви давам думата си, че ако ми поверите президентския пост, ще заложа на най-доброто от нас, не на най-лошото”, каза Байдън.

Речта на Байдън беше произнесена в голяма празна зала в родния му град Уилмингтън, щата Делауеър, в края на конгреса на демократите, проведен онлайн заради пандемията, която отне живота на повече от 170 000 американци.

Описвайки настоящия момент като един от най-трудните, с които страната някога се е сблъсквала, Байдън представи себе си като обединител, който ще работи също толкова усърдно и за тези, които не го подкрепят. Така влезе в контраст с републиканеца Тръмп, който поставя фокуса единствено върху собствения си електорат.

“Аз сън кандидата на демократите, но ще бъда президент на всички американци”, каза Байдън, който ще се изправи срещу Тръмп на изборите на 3 ноември. “Това не е момент, свързан с партията. Това трябва да е американски момент. Това е момент, който призовава за надежда, светлина и любов”.

Демократите използваха конгреса, за да представят широката коалиция, която работи за отстраняването на Тръмп. Тя е съставена от либерали и по-умерени политици, по-възрастни държавници и изгряващи звезди. В нея влизат дори някои високопоставени републиканци, които призоваха своите колеги консерватори да поставят патриотизма над партията.

Докато партията определи множество области, в които Байдън ще води драматично различни политики от тези на Тръмп – сред които имиграцията, изменението на климата и безопасността при боравенето с оръжия – голяма част от речта му беше посветена на теми като вярата и почтеността.

Байдън се обърна директно към онези, които са загубили близки в пандемията и направи оценка на реакцията на Тръмп на здравната криза.

“Нашият настоящ президент се провали в най-основното си задължение към нацията. Той не ни защити. Той не защити Америка”, каза Байдън. “Това е непростимо”.

Тръмп отговори в Туитър: “За 47 години Джо не направи нито едно от нещата, за които сега говори. Той никога няма да се промени, само думи!”

Съперниците се обединяват

По-рано в четвъртък няколко демократи, които оспориха номинацията на Байдън, включително американските сенатори Бърни Сандърс и Елизабет Уорън и милиардера Майкъл Блумбърг, сега го подкрепиха.

Блумбърг посочи, че Тръмп се е провалил и като бизнесмен, и като президент.

“Не Ви моля да гласувате срещу Доналд Тръмп, защото той е лош човек. Призовавам Ви да гласувате против него, защото той върши лоша работа”, каза Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк.

“И нека Ви кажа една малка тайна. Икономическият план на Доналд Тръмп беше да намали данъците за хора като мен, които нямат нужда от това. И след това лъжеше всички останали по темата”, посочи той.

Демократите се съсредоточиха върху значението на гласуването на фона на пандемията. Многократните, необосновани твърдения на Тръмп, че гласуването по пощата може да доведе до измами, съчетани със съкращения в пощенската служба на САЩ, навяха опасения, че някои избиратели могат да бъдат лишени от избирателни права.

“Всички избори са важни. Но в мозъка на костите си ние знаем, че тези ще имат още повече последствия. Както мнозина посочиха, Америка живее във време на истинска опасност, но и на изключителни възможности”, подчерта Байдън.