Байдън отмени политиките на Тръмп за стената, климата, здравето и мюсюлманите

Американският президент Джо Байдън подписва указ за мерките срещу пандемията от Covid-19 по време на първите му минути в Овалния кабинет, в Белия дом, Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 20 януари 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Президентът на Съединените щати Джо Байдън подписа 15 указа малко след като положи клетва в сряда, отменяйки политиките, въведени от неговия предшественик Доналд Тръмп. Първите му решения са свързани с пандемията и изменението на климата.

След като подписа указите в Овалния кабинет в сряда следобед, Байдън каза, че “няма време за губене”.

“Някои от изпълнителните действия, които ще подпиша днес, ще помогнат за промяна на хода на кризата с COVID, ще се борим с изменението на климата по начин, който не сме правили досега, и ще насърчим расовата справедливост и подкрепата на недостатъчно защитени общности ”, каза Байдън и подчерта, че това са отправните точки.

Служители от екипа на президента заявиха, че указите, които е подписал, включват  създаване на нов офис в Белия дом, който ще координира реакцията срещу коронавируса. Също така ще бъде спрян процесът на оттегляне на Съединените щати от Световната здравна организация.

Байдън подписа документ за повторно включване в Парижкото споразумение за климата и издаде обширна заповед за борба с изменението на климата, включително отмяна на разрешението на Тръмп за изграждане на петролопровода Кийстоун Екс Ел. След години на юридически битки президентът Барак Обама оттегли разрешението за петролопровода през 2015 г. по екологични съображения. Една от първите задачи на Тръмп, като встъпи в длъжност преди четири години, беше да го разреши.

Байдън също така отмени обявеното от Тръмп извънредно положение, помогнало за финансиране на строителството на стена по границата между САЩ и Мексико, и сложи край на забраната за пътуване, засягаща някои страни с преобладаващо мюсюлманско население. В списъка на тези страни влизаха Еритрея, Йемен, Нигерия и Судан. Мексико приветства решението за стената по границата.

Плановете за първия ден бяха само началото на поредица от изпълнителни действия, които Байдън ще предприеме скоро след встъпването си в длъжност, каза неговият прессекретар Джен Саки.

“През следващите дни и седмици ще обявим допълнителни изпълнителни действия, чрез които ще се справим с тези предизвикателства и ще изпълним обещанията на новоизбрания президент към американския народ“, каза Саки.

По-нататъшните действия ще включват отмяна на забраната за военна служба на транссексуални американци и ще бъде блокирано американското финансиране за програми в чужбина, свързани със забрана на абортите.

Байдън планира да подпише и меморандум, който упълномощава американският главен прокурор да запази програмата за защита от депортация на мигранти, пристигнали като деца в САЩ.