Байдън призовава американците да се ваксинират заради Омикрон, а Европа се готви за буря

Президентът на САЩ Джо Байдън говори за пандемията в Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 21 декември 2021 г. [EPA-EFE/JIM LO SCALZO]

Държавите в Европа обмислят нови ограничения, а президентът на САЩ Джо Байдън призова всички американци да се ваксинират заради варианта Омикрон, който вече е доминиращ в страната.

Инфекциите с Омикрон се увеличават в Европа, Съединените щати и Азия, включително в Япония, където само в една военна база са се заразили  най-малко 180 души.

„Ако не сте напълно ваксинирани, имате основателна причина да се притеснявате“, каза Байдън в Белия дом, където разкри плановете си да закупи 500 милиона бързи теста за ковид, които да бъдат раздадени безплатно на американците през януари.

Байдън също така активира около 1000 военномедицински служители, за да подкрепи болниците, които вече са препълнени.

Байдън призна във вторник, че щамът на коронавирус Омикрон е станал доминиращ в Съединените щати –  73% от всички нови случаи спрямо по-малко от 1% в началото на месеца.

Европейският ръководител на Световната здравна организация, Ханс Клуге, каза на пресконференция във Виена, че след седмици Oмикрон ще е доминиращ в повече страни от региона, което ще „изправи  вече претоварените здравни системи на ръба“.

„Идва нова буря“, коментира Клуге.

Германия, Шотландия, Ирландия, Нидерландия и Южна Корея са сред страните, които през последните дни са наложили повторно частично или пълно блокиране или други мерки за социално дистанциране.

Португалия нареди да затворят нощните клубове и барове и препоръча на хората да работят от вкъщи поне две седмици.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън изложи планове за по-нататъшни ограничения за големи обществени събития, включително спортни срещи, за три седмици след Коледа.

„Това, за съжаление, ще означава, че традиционните шотландски новогодишни партита няма да се състоят“, обясни тя.

Властите в Нова Зеландия обявиха, че страната, която наложи едни от най-строгите мерки в света заради ковид, отлага началото на постепенното отваряне на границите си до края на февруари.

Канцлерът Олаф Шолц каза, че Германия ще въведе нови мерки, включително ограничаване на частните събирания за ваксинираните хора до максимум 10 човека преди новогодишната нощ. Шолц се съгласи с премиерите на 16-те федерални провинции, че големите събития, включително футболни мачове, ще бъдат без зрители.

Британският премиер Борис Джонсън пък заяви, че няма да въведе нови ограничения в Англия преди Коледа, но ситуацията остава изключително трудна и може да се наложи правителството да действа след това.

Финансовият министър Риши Сунак обяви 1 милиард паунда (1,17 милиарда евро)  допълнителна подкрепа за бизнеса, който е най-силно засегнат от варианта Омикрон, който удари сектора на хотелиерството и други бизнеси.

Разбирам, че много са уморени“

Бързото разпространение на Oмиркон означава, че много британци ще променят коледните планове в последния момент, въпреки липсата на официални ограничения.

Двадесет и четири годишната студентка по медицина Ребека Гилмор, която загуби по-малкия си брат по-рано през годината, каза, че отделянето от семейството й е било особено трудно тази година, но самоизолацията с партньора й е най-правилното решение.

„Това означава, че защитавам най-уязвимите хора“, каза тя.

Швеция призова всички служители да работят от вкъщи, ако е възможно, и ще наложи по-строги правила за социално дистанциране.

„Разбирам, че мнозина са уморени от това, аз също, но сега имаме нов вариант на вируса, което означава, че сме в нова ситуация“, каза премиерът Магдалена Андерсон.

Oмикрон удари силно финансовите пазари през последните дни заради опасенията за глобалното икономическо възстановяване.

Новият вариант може да забави отново възстановяването на глобалната икономика, което удари и цените на петрола. Те буквално се сринаха с 4-5%, след което спадът се ограничи до 3%. В Лондон сорт брент се търгува за 70 долара – в края на октомври нивата бяха 85 за барел.

Общо 106 държави са потвърдили случаи на Омикрон, който беше открит миналия месец в Южна Африка и Хонконг.

Тежестта на заболяването, което причинява, остава неясна, но Световната здравна организация предупреди, че се разпространява по-бързо от варианта Делта и причинява инфекции дори при хора, които вече са ваксинирани или са се възстановили от болестта.

Израел обяви първият починал от варианта на Омикрон в понеделник.

Съобщава се, че повече от 274 милиона души са заразени с коронавирус в световен мащаб от началото на пандемията преди близо две години. Повече от 5,65 милиона души са починали.