Байдън пристигна в Европа за три срещи на върха за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън бе посрещнат в Брюксел от белгийския премиер Александър Де Кро. [Туитър акаунт на президента на Съединените щати]

Президентът на Съединените щати Джо Байдън пристигна в Брюксел за срещите на върха на НАТО, Г-7 и ЕС в четвъртък (24 март). Лидерите трябва да обсъдят как да се отговори на продължаващата война на Русия в Украйна.

Американското ръководство на „колективния Запад” изглежда засилено, след като прогнозите на Вашингтон, че Путин  ще започне война в Украйна, се оказаха верни.

Съобщава се, че успехът на украинската армия срещу руския агресор изглежда е улеснен благодарение на доброто планиране на САЩ и военната помощ.

Досега войната принуди повече от 3,6 милиона украинци да избягат от страната и доведе до безпрецедентна изолация на руската икономика чрез поредица от международно координирани санкции.

В четвъртък сутринта лидерите на НАТО трябва да се срещнат за да обсъдят как да се справят със сигурността заради руската война в Украйна.

Те ще се споразумеят за допълнителна подкрепа за Киев, която ще включва и защитно оборудване срещу потенциална употреба на химическо и ядрено оръжие в страната.

През последните дни Русия и западните правителства размениха обвинения за възможността за атака с химическо оръжие в Украйна, без да представят доказателства в подкрепа на опасенията си.

Очаква се също лидерите на НАТО да се съгласят да засилят военното присъствие на алианса в Източна Европа с четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия и да преразгледат сегашното състояние на наскоро активираните планове за отбрана на източния им фланг.

Предстои ли енергиен спор?

След това се очаква среща на лидерите на Г-7, свикана от председателя на групата Германия, да се договорят да координират прилагането на санкциите и да излязат с изявление. Освен членовете на ЕС Германия, Франция и Италия, Г-7 включва Канада, САЩ, Обединеното кралство и Япония.

Вечерта лидерите на ЕС ще посрещнат Байдън  за разговори по енергийни въпроси на фона на продължаващата война на Русия в Украйна.

„На нашата среща във Версай се съгласихме да премахнем зависимостта си от руския внос на газ, петрол и въглища възможно най-скоро“, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в писмото си с покана до лидерите на ЕС.

„Сега трябва да предприемем незабавни действия, за да защитим енергийните си доставки за предстоящата зима“, написа Мишел, като добави, че лидерите на ЕС трябва „спешно да се справят с това как през следващите седмици и месеци можем да облекчим натиска на високите цени на енергията върху нашите граждани и бизнес“.

Посещението на Байдън може да предизвика спор дали да се наложат допълнителни енергийни санкции координирани с европейските съюзници, някои от които силно разчитат на руския нефт и газ.

Русия доставя около 40% от природния газ, който Европа използва, което затруднява няколко европейски държави да забранят вноса на руска енергия, както направиха САЩ.

Въпросът беше „съществена“ тема и обект на „интензивно обсъждане“ през последните дни, каза пред репортери съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

Европейската комисия предложи да забрани вноса на петрол от Русия като част от петия кръг от санкции срещу Москва.

Държавите-членки на ЕС са разделени по отношение на забраната, тъй като някои страни, включително Германия, казват, че блокът е твърде зависим от руските изкопаеми горива, за да издържи на подобна стъпка.

Германският канцлер Олаф Шолц, един от най-силните противници на тази идея в блока, предупреди в сряда (23 март), че незабавната забрана на руската енергия ще предизвика рецесия в Германия и в цяла Европа.

Няма нови санкции?

Източник от Комисията каза пред EURACTIV, че вероятно няма да има пети пакет от санкции срещу Русия, който ще бъде договорен в четвъртък.

„Ще изчакаме първо да видим въздействието на съществуващите санкции върху руската икономика и следващите санкции ще зависят от ескалацията на Русия на бойното поле“, каза източникът.

Същият източник каза, че преминаването към съвместни доставки на газ, втечнен газ и водород, какъвто беше случаят с ваксините, означава, че Европа ще купува евтина енергия от други страни.

Вашингтон търси начини за увеличаване на доставките на втечнен природен газ за Европа през следващите седмици, каза пред репортери в сряда съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Той добави, че намаляването на зависимостта на Европа от руския газ е било предмет на интензивни предварителни дискусии.

Лидерите на ЕС ще обсъдят и Китай, след като Байдън предупреди китайския президент Си Дзинпин да не предоставя материална подкрепа на Русия във войната й срещу Украйна, както Москва поиска от Пекин.

Това се случва и когато ЕС подготвя среща на върха ЕС-Китай, която ще се проведе на 1 април, където войната в Украйна ще бъде основна тема.

Перспективата на Украйна за ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски ще се обърне към лидерите на НАТО и ЕС в четвъртък.

В сряда Киев призова за западна военна помощ и осъди руските „военни престъпления“ в обсадените места, включително пристанището Мариупол, където е възможен масов глад.

На срещата си на върха във Версай по-рано този месец лидерите на ЕС не поеха конкретни ангажименти относно призива на Украйна за бързо присъединяване към блока, но стигнаха до заключението, че страната „принадлежи към европейското семейство“.

По-рано Европейската комисия беше натоварена със задачата да подготви становище за готовността на страната да започне преговори, което може да отнеме седмици до няколко месеца.

Настоящото комюнике на срещата на върха, видяно от EURACTIV, не се позовава на европейска перспектива за Украйна, а е посветено на агресията на Русия срещу страната.