Байдън се надява да се срещне с Путин през юни

Президентът на САЩ Джо Байдън в  Белия дом, Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 4 май 2021 г. [Pool / EPA / EFE]

Американският президент Джо Байдън заяви във вторник (4 май), че би желал да проведе предложената му среща на върха с руския президент Владимир Путин по време на юнското му пътуване до Европа.

„Това е моята надежда и очакване. Работим върху това”, заяви Байдън пред репортери след реч, посветена на справянето с пандемията.

Президентът на САЩ планира да присъства на срещата на върха на Г7 в Корнуол, Великобритания, определена за 11-13 юни, а след това да отлети за Брюксел, за да се срещне с лидерите на Европейския съюз и да присъства на срещата на върха на НАТО на 14 юни.

Служители от администрацията на Байдън работят с руските си колеги по организирането на срещата на върха между двамата лидери в трета държава по време на първото задгранично пътуване на Байдън като президент.

Но дали ще бъде постигнато споразумение, предстои да разберем.

През април американският президент призова Путин да намали напрежението, предизвикано от струпването на войска на украинската граница, и предложи среща на върха, за да обсъдят и да се опитат да преодолеят множеството спорове между двете държави.

Русия отговори на следващия ден, като заяви, че е преждевременно да се говори конкретно за възможна среща между Путин и Байдън, но добави, че Москва ще проучи предложението.

Междувременно Прага и Виена предложиха да бъдат домакини на среща на върха между лидерите на двете най-големи ядрени сили.