Байдън ще доказва политическото си влияние в Рим и Глазгоу

Френският президент Еманюел Макрон с президента на САЩ Джо Байдън и италианския премиер Марио Драги в първия ден от срещата на лидерите на Г-7 в Карбис Бей, Корнуол , Великобритания, 11 юни 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Докато световните лидери се стичат в Рим за срещата на върха на Г-20, президентът Джо Байдън започва пътуване, което цели да потвърди международното влияние на САЩ. Първата среща на Байдън е в петък (29 октомври) с папа Франциск.

Президентът тръгна от Вашингтон, след като представи огромен план за социални разходи, който се бори да спечели подкрепата на законодателите.

След седмици на вътрешнопартийна вражда и с падането на рейтинга му, Байдън иска да използва двете срещи на върха в Европа тази седмица – преговорите на Г-20 и на ООН за климата в Глазгоу – за да докаже политическото си влияние.

Той вижда себе си като говорител на демокрацията в лицето на авторитарни режими, особено Китай.

След като кацна рано в петък в Рим, той ще се отправи първо към Ватикана, за приятелска среща с папа Франциск. Байдън е католик, който открито споделя  вярата си и почти никога не пропуска неделна литургия.

Той се е срещал с главата на 1,3 милиарда католици в света вече три пъти, но това ще бъде първата им среща откакто 78-годишният Байдън  е избран за президент.

Говорителят на Белия демо Джен Саки каза в сряда, че се очаква преговорите да бъдат „топли“.

Байдън говори за силата, която черпи от вярата си, изправен пред поредица от тежки загуби – след като първата му съпруга и дъщеря им загинаха при автомобилна катастрофа, по-късно синът му Бо почина от рак.

Той и папата споделят редица общи опасения – от бедността до изменението на климата и пандемията от коронавирус.

Единствената конфликтна тема би била, ако някой от тях повдигне въпроса  за правото на аборт.

Байдън подкрепя правото на избор, докато 84-годишният папа Франсис нарече прекъсването на бременността „убийство“.

Все пак папата се дистанцира от натиска на консервативните американски епископи да откажат причастието на политици, подкрепящи правото на аборт, което включва и Байдън.

Байдън ще има нужда от чара си

След срещата с папата Байдън ще пресече Тибър в сърцето на Вечния град, за да се срещне с премиера Марио Драги – човекът, наречен „Супер Марио“, който е натоварен със задачата да реформира Италия след опустошенията от пандемията.

Домакинът на Г-20, бивш ръководител на Европейската централна банка, известен с усилията си да спаси еврото от колапс, е наблюдаван отблизо във Вашингтон заради плановете си да възстанови натоварената с дългове и политически нестабилна Италия.

Но докато Драги е новата звезда на европейската политика, Байдън изглежда е загубил част от блясъка си.

Президентът, който изглежда уверен, че неговият план за социални разходи от 1,75 трилиона долара ще бъде приет, се надява да използва срещата на върха на Г-20 и COP26, за да каже отново на света „Америка се завърна“.

Той несъмнено ще се похвали с пакета, който включва „най-значителната инвестиция за справяне с климатичната криза някога“ от 550 милиарда долара за намаляване на емисиите на парникови газове.

Експертът по външна политика ветеран е решен да се дистанцира от едностранчивостта на неговия предшественик Доналд Тръмп и ще се стреми да успокои напрежението.

Той също така ще трябва да поправи имиджа на САЩ след хаотично изтегляне от Афганистан, което раздразни съюзниците им. Друг конфликт е отказът на Австралия от френските подводници за сметка на такива с американска и британска технология.

На американския президент може да му се наложи да използва в най-голяма степен чара си пред френския президент Еманюел Макрон, с когото трябва да се срещне в петък за първи път след скандала.

Париж беше бесен, след като Австралия се отказа от голяма сделка за закупуване на френски подводници, като обяви, че преговаря за нов пакт за отбрана със САЩ и Великобритания.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза, че срещата на Байдън с Макрон в петък ще реши проблемите, тъй като двамата са решили да загърбят разногласията след разрива около пакта за сигурност на САЩ с Великобритания и Австралия.

Срещата ще включва обсъждане на борбата с тероризма в Близкия изток, конкуренцията с Китай, икономиката, търговията и технологичните въпроси.

Основната тема в събота на среща между Байдън, Макрон и лидерите на Германия и Великобритания ще бъде  иранската ядрена програма.

Съливан каза, че Байдън ще работи за „споделена стратегия, солидарност и единство в нашия подход“ към Иран, но не уточни дали лидерите ще обсъдят възобновяване на преговорите с Техеран.

Белият дом също очаква Байдън да се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, каза Съливан. Ердоган заяви, че иска да обсъди отложеното споразумение с Вашингтон за изтребители F-35.

Съединените щати се надяват да постигнат споразумения на срещите за нови международни ангажименти за ваксините, за да се подготвят за бъдещи пандемии.