Байдън ще предупреди Русия, че ще понесе последици за всяко вредно действие

Президентът на САЩ Джо Байдън говори на американски войски в базата на RAF в Милденхол на 9 юни 2021 г.  [Twitter account of RAF base of Mildenhall]

Президентът Джо Байдън в сряда (9 юни) започна първото си пътуване в чужбина от встъпването си в длъжност. Той потвърди непоколебимия ангажимент на Америка към НАТО и предупреди Русия, че е изправена пред “силни и значими“ последици, ако участва в вредни дейности.

Байдън разговаря с около 1000 военнослужещи и техните семейства в британска авиобаза. Той заяви, че ще предаде ясно послание на руския президент Владимир Путин, когато разговарят следващата седмица след срещите на върха с лидерите на НАТО, Г-7 и Европа.

“Не търсим конфликт с Русия“, каза президентът в началото на осемдневното си посещение в Европа. “Искаме стабилни и предсказуеми отношения, но бях категоричен: Съединените щати ще отговорят стабилно и смислено, ако руското правителство се ангажира с вредни дейности.

Байдън заяви, че е твърдо решен да възстанови трансатлантическите връзки и да прекрои отношенията си с Русия след четири трудни години под управлението на  републиканеца Доналд Тръмп. Тогава заради налагането на мита и оттеглянето от международни договори отношенията с големите съюзници се обтегнаха.

“Това е първото ми  пътуване зад граница като президент на Съединените щати. Насочвам се към Г-7, след това към  НАТО и срещата с г-н Путин, за да му съобщя това, което искам да знае ”, каза Байдън, докато поздравяваше войските.

“Във всяка точка по пътя ще изяснявам, че Съединените щати се завръщат и демокрациите по света са единни, за да се справят с най-трудните предизвикателства и проблемите, които имат най-голямо значение за нашето бъдеще.“, уточни той.

Байдън каза пред журналисти, преди да отпътува към Европа, че целите му са “укрепване на алианса, за да стане ясно на Путин и на Китай, че Европа и САЩ са близки съюзници“.

Срещата му на върха с Путин на 16 юни в Женева е крайъгълният камък на пътуването, както и възможност САЩ да изкажат загрижеността си директно с руския лидер. Това което Путин ще чуе са оплакванията на Вашингтон от хакерските атаки с рансъмуер срещу важен тръбопровод за гориво и огромна фабрика за пакетиране на месо, както и агресията на Москва срещу Украйна и редица други въпроси.

В процес, който допълнително ще обтегне връзките между САЩ и Русия, руски съд в сряда обяви извън закона организации, свързани със затворения критик на Кремъл Алексей Навални. Според съда те са “екстремистки“. Държавният департамент на САЩ осъди това решение и заяви, че “ефективно се криминализират едни от малкото останали независими политически движения в страната“.

В разговор с американски военни в базата в Милденхол, на фона на огромно американско знаме зад гърба му, Байдън подчерта ангажимента на САЩ към НАТО, но заяви, че трябва да се модернизира и разшири своите кибер способности.

Байдън също така идва в Европа с жест на добра воля, като планира да съобщи, че Съединените щати ще купят и дарят 500 милиона дози коронавирусна ваксина на Пфайзер/Бионтех на около 100 страни през следващите две години, съобщиха пред Ройтерс трима източника, запознати с въпроса.

Очаква се Байдън да обяви това в четвъртък. Съединените щати са изправени пред критики заради осигуряването на достъп до голяма част от запасите от най-търсените  ваксини.

Среща на върха на Г-7 и среща с Джонсън

Байдън ще направи първата си спирка от пътуването в морското село Сейнт Айвс в Корнуол, където ще участва в срещата на върха на Г-7. Очаква се срещата да бъде доминирана от дипломацията за ваксините, търговията, климата и инициативата за възстановяване на инфраструктурата в развиващия се свят. Американската делегация вижда тези усилия като начин за противодействие на нарастващото влияние на Китай.

Натискът за глобален минимален данък върху мултинационалните корпорации е изправен пред противопоставяне у дома. Седемте страни от групата се съгласиха да започнат данъчни реформи, при които мултинационалните компании да плащат справедливия си дял от данъците в страните, в които правят бизнес. Предстои да бъде въведен глобален минимален процент от 15% за всяка държава, в която бизнесът работи.

Към момента корпорациите имат право да регистрират клонове в страни с  ниски данъци и да декларират печалбите си там. По този начин те се облагат само според местното законодателство, въпреки че приходите им идват основно от продажби, направени на други територии.

Новите правила ще се прилагат за мултинационални компании с поне 10% марж на печалба. В бъдеще те ще трябва да разпределят 20% от своите глобални печалби за страни, в които правят продажбите си. Ако се въведе това правило, ще бъде отменено един век международно корпоративно данъчно облагане, при което печалбите се облагат само там, където компаниите имат физическо присъствие.

Републиканците се обявиха срещу плана тази седмица, което потенциално усложни способността на САЩ да прилагат по-широко глобално споразумение.

Байдън ще има среща с британския премиер Борис Джонсън в четвъртък в Корнуол, което е шанс да поднови американо-британските “специални отношения“ след прекъсването на заради Брекзит. Двете страни ще издадат обновена съвместна декларация между двете страни в чест на оригиналната Атлантическа харта от 1941 г.

Въпреки това Байдън и Джонсън трябва да обсъдят дълбоки политически въпроси, като американският президент ще засили решителната подкрепа на САЩ за мирното споразумение от Разпети петък от 1998 г., което сложи край на десетилетия кръвопролития в Северна Ирландия, според съветника на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

Споразумението е поставено под въпрос с излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Байдън и Джонсън ще обсъдят и изменението на климата, предложение за противодействие на глобалното влияние на Китай върху инфраструктурата и изтеглянето на западните войски от Афганистан.

След срещата с Джонсън, Байдън и съпругата му Джил ще посетят кралица Елизабет в замъка Уиндзор. 78-годишният Байдън се срещна с кралицата през 1982 г., когато беше американски сенатор от Делауеър.

Русия и Китай

След това Байдън ще отпътува към Брюксел за разговори с лидери на НАТО и Европейския съюз. Очаква се дневният ред да бъде доминиран от Русия, Китай и постоянният въпрос за това как съюзниците от НАТО да допринесат повече за общата защита.

Байдън приключва пътуването си в Женева с може би най-трудната среща – разговор очи в очи с Путин, който се радваше на приятелски отношения с предшественика му – Тръмп.

Не се очакват големи пробиви от срещата на върха.

Запитан от репортери дали срещата му с Путин ще доведе до някакво съгласие по въпросите на киберсигурността, Байдън не се ангажира с предположение.

“Кой знае?” – каза Байдън. “Това ще бъде предмет на нашата дискусия.”