Балтийските държави обещаха подкрепа на Полша

Президентите на Естония Алар Карис, на Литва Гитанас Науседа и на Латвия Егилс Левитс във Вилнюс, Литва, 15 ноември 2021 г. [EPA-EFE/ROBERTAS DACKUS/LITHUANIAN PRESIDENTIAL OFFICE]

След съвместни консултации между президентите на Естония, Латвия и Литва и виртуална среща с полския президент Анджей Дуда, трите балтийски държави заявиха, че ще подкрепят Варшава да се позове на член 4 на НАТО.

По-рано през седмицата Полша обяви, че преговаря с балтийските държави дали да поиска консултации по член 4 на НАТО. Среща на външните министри на Алианса е насрочена за началото на декември в Рига, Латвия.

На среща в понеделник във Вилнюс трите страни решиха, че все още не е време да се предприемат действия във връзка с кризата на белоруско-полската граница и че развитието на  ситуацията и „поведението“ на Беларус и Русия ще бъдат наблюдавани.

Латвия, от своя страна, потвърди, че е само на „една крачка от позоваването на член 4 от Договора за НАТО“, каза латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс.

Член 4 призовава за консултации по военни въпроси, когато „териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от страните е застрашена“.

Досега тя е била задействана четири пъти, веднъж от Турция по време на войната в Ирак през 2003 г., през юни 2012 г. след свалянето на турски военен самолет от Сирия, през октомври 2012 г. след сирийските атаки срещу Турция и контраатаките през февруари 2020 г. и след офанзивата в Северозападна Сирия.

Латвия, Литва и Полша свикаха среща по член 4 през март 2014 г. в отговор на кризата в Крим, но мярката не беше задействана.

На пресконференция след срещата президентите на Естония, Латвия и Литва публикуваха изявление за пресата, в което призовават Европейската комисия да приложи заключенията, направени от Европейския съвет през октомври, и да направи „необходимите промени в правната рамка на ЕС за миграцията и политиката в областта на убежището“.

Страните също така поискаха от ЕС да предостави „адекватна“ финансова подкрепа за изграждане на физически бариери и инфраструктура по техните граници.

В понеделник (8 ноември) НАТО предупреди Беларус срещу превръщането на бежанците в оръжие срещу военния алианс.

Наскоро алиансът разшири стратегията си за защита срещу всяка потенциална хибридна атака.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря с полския външен министър Збигнев Рау в събота и каза, че действията на Беларус застрашават регионалната сигурност и отвличат вниманието от руските военни действия на границата с Украйна, съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

„Блинкен потвърди подкрепата на САЩ за Полша пред лицето на циничната експлоатация на уязвимите мигранти от режима на Лукашенко“, каза Прайс в изявление в неделя.

„Действията на режима на Лукашенко заплашват сигурността, сеят разделение и имат за цел да отклонят вниманието от дейността на Русия на границата с Украйна“, добави Прайс.