Барние: Последиците от Брекзит вече се усещат

Ръководител на работната група за връзки с Обединеното кралство, Мишел Барние присъства на заседание на Федералния консултативен комитет по европейските въпроси във Федералния парламент в Брюксел, Белгия, 23 февруари 2021 г. [Stephanie Lecocq / EPA / EFE]

Бившият преговарящ от името на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние коментира в сряда (31 март), че последиците от решението на Великобритания да напусне блока се усещат едва сега, години след референдума във Великобритания през 2016 г.

Изброявайки промените, които Брекзит донесе със себе си от 1 януари, когато Великобритания официално излезе от блока, Барние подчерта, че търговските бариери, ограниченията за движението на гражданите и работните визи са неизбежни.

“За много хора истинските последици от референдума едва сега започват да се изясняват”, каза Барние на събитие в Швейцария. “Реалността, която вече стана ясна за всички, е, че Брекзит означава връщане на търговски бариери, които не са съществували от 47 години насам”, посочи той.

Износът на храни и напитки от Великобритания за ЕС се е понижил със 75,5% през януари, съобщи британската Федерация за храни и напитки. Според нея, голяма част от това понижение е следствие на търговските бариери след Брекзит.

Британското правителство посочва, че търговията между Обединеното кралство и ЕС е засегната от пандемията и проблемите с компаниите, които се адаптират към новите митнически правила.

Барние подчерта, че британските и европейските граждани вече не се радват на свободно движение помежду си. Той коментира и изискването за разрешителни за работа, с които музикантите се сблъскват в ЕС и във Великобритания.

Барние посочи, че Брекзит е урок за ЕС, който трябва да покаже на своите 450 милиона граждани, че блокът облагодетелства всички и не е далечната, студена бюрокрация, както поддръжниците на Брекзит често го описват.

Барние говори за споразумение за оттегляне между ЕС и Обединеното кралство, подписано през януари 2020 г., и последвалата търговска сделка, сключена на 24 декември 2020 г. Французинът обаче постави под въпрос дали той и главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост наистина са разбрали позицията на другия.

“Успяхме да сключим споразумение (за търговията), въпреки че все още не съм напълно сигурен, че сме се разбирали през цялото време”, каза Барние. Според него, това се е дължало на “определено виждане за Европа и споделянето на националния суверенитет”.

Фрост е считан за архитекта на стратегията на британския премиер Борис Джонсън за “твърд Брекзит” – Великобритания да напусне блока с ограничена търговска сделка. Барние, френски консервативен бивш министър и еврокомисар, от своя страна отдава по-голямата част от политическата си кариера на по-дълбоката интеграция между европейските държави.

Сряда беше последният ден на Барние в Европейската комисия, където той служи при четири последователни председателя.

Миналия февруари Барние обяви, че създава политическа фракция под името “Патриот и европеец”, подклаждайки слуховете, че обмисля възможна кандидатура за президентските избори догодина.