Без механизъм за върховенство на закона ЕП няма да одобри бюджета на ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след среща с френския президент Еманюел Макрон във Форт Брегансон, Франция, 20 август 2020 г. [ EPA-EFE / CHRISTOPHE SIMON]

Лидерите на четирите основни политически групи в Европейския парламент предупредиха в сряда (26 август), че няма да подпишат следващия дългосрочен бюджет на блока без официално споразумение за обвързване на европейските средства с върховенството на закона. Това е ясен сигнал, че евродепутатите няма да отстъпят по въпроса за условността.

Партийните лидери публикуваха заплахата си в писмо, изпратено до канцлера на Германия Ангела Меркел, чието правителство понастоящем председателства Съвета на ЕС, и до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

“Дойде моментът за ускоряване на борбата срещу ерозията на демокрацията, върховенството на закона и основните права в самото сърце на ЕС. Нужно е да се подчертае, че победите на изборите не са мандат за отклонение от европейските ценности”, се казва в писмото.

Компромисът, постигнат от европейските лидери през юли, по отношение на бюджета и придружаващия пакет от стимули, остави известна неяснота дали споразумението е разводнило предложението на Европейската комисия за условност при разпределянето на европейските средства.

Първоначално предложеният от Еврокомисията текст предвиждаше система, която да се фокусира върху “явни генерализирани недостатъци” по отношение на върховенството на закона в държавите членки.

Но текстът на Европейския съвет отбелязва само, че “финансовите интереси следва да се защитават в съответствие с общите принципи” на член 2 от договорите на ЕС и посочва “режим на условност” в това отношение.

В писмото си председателите на партиите, представени в Европарламента, изразиха съжалението си от този компромис. Те посочиха, че без официално изготвяне на законодателството, което ще създаде връзката между европейските фондове и зачитането на върховенството на закона, те няма да одобрят седемгодишния бюджет на блока.

Евродепутатите повториха ключовите си искания, сред които запазване на процедурната роля за Европейския парламент, включване на предстоящия годишен доклад на Еврокомисията за ценностите на ЕС в споразумението и защита на крайните получатели на фондовете.

Евродепутатите поискаха и въвеждането на правилото за гласуване с обратно квалифицирано мнозинство, първоначално предложено от ЕК. При него решението на Комисията да спре изплащането на европейски средства на страни със системни проблеми на правовата държава може да бъде блокирано от претеглено мнозинство от държавите членки.

Вместо това европейските лидери се съгласиха, че всички мерки, предложени от Комисията, за спиране на европейските средства, ще трябва да бъдат приети с квалифицирано мнозинство в Съвета, което потенциално ще затрудни ЕС да предприеме последващи действия.

Писмото е последното от поредица сигнали, които евродепутатите изпратиха, че не желаят да се откажат от въпроса с условността за върховенството на закона. След срещата на върха през юли те съставиха резолюция, в която заплашиха, че няма да одобрят настоящото споразумение на Европейския съвет.