Беларус и ЕС започват преговори за мигрантската криза

Мигранти се топлят на беларуско-полската граница близо до ГКПП Брузги-Кузница, в района на Гродно, Беларус, 17 ноември 2021 г. Хиляди търсещи убежище, бежанци и мигранти от Близкия изток пристигнаха в белоруско-полският контролно-пропускателен пункт Брузги-Кузница. . [EPA-EFE/MAXIM GUCHEK/BELTA HANDOUT]

Беларус обяви в сряда (17 ноември), че президентът Александър Лукашенко и германският канцлер Ангела Меркел са се договорили в телефонен разговор Минск и ЕС да обсъдят мигрантската криза на беларуско-полската граница.

Същия ден Европейската комисия потвърди, че ще проведе „технически разговори“ с Беларус за това как да репатрират мигранти, които искат да преминат полската граница.

Хиляди мигранти, главно от Близкия изток, са бедстват в импровизирани лагери границата, което според Запада е отмъщение на Лукашенко за санкциите, наложени на режима му след бруталното потушаване на протестите срещу неговото управление.

Президентът на Беларус и неговият основен съюзник руският президент Владимир Путин отхвърлиха обвиненията и разкритикуваха ЕС, че не приема мигрантите, които искат да преминат в Полша.

Пресслужбата на Лукашенко заяви, че лидерът на Беларус и канцлерът Меркел са се съгласили, че проблемът трябва да бъде разгледан на ниво  Беларус-ЕС.

„Длъжностните лица, които ще бъдат определени и от двете страни, незабавно ще започнат преговори за разрешаване на съществуващите проблеми“, се казва в съобщението.

Говорителят на Меркел Щефан Зайберт каза, че германският лидер е „подчертала по време на разговора необходимостта от предоставяне на хуманитарни грижи и възможности за връщане на засегнатите хора“.

Меркел, добави той, подчертама, че това може да стане с подкрепата на Агенцията на ООН за бежанците и Международната организация по миграция в сътрудничество с Европейската комисия.

Телефонният разговор между Лукашенко и Меркел беше вторият за тази седмица и първите разговори на белоруския президент със западен лидер откакто режимът му започна репресиите срещу опозицията. Путин призова лидерите на ЕС да разговарят директно с Лукашенко.

Европейската комисия потвърди в сряда, че ще проведе „технически разговори“ с Беларус за това как да репатрират мигранти, които искат да пресекат полската граница.

Говорителят на ЕС Ерик Мамер каза, че контактите ще бъдат ограничени до дискусии с Беларус и агенциите на ООН за това как ще е най-добре да върнат мигрантите в страните им на произход.

„Беларус трябва да предостави достъп за хуманитарна подкрепа и да осигури подслон на мигрантите в страната“, написа Мамер в Туитър.

„Не е добра стъпка“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков приветства в сряда контакта между Беларус и ЕС и го нарече „много важен“.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер обаче каза, че разговорът по-рано тази седмица между белоруския и германския лидер „не е добра стъпка“ и изглежда е „приемане на неговия избор“, като имаше предвид Лукашенко.

По-рано в сряда говорителят на Меркел Зайберт каза, че е „полезно“ да се говори с Минск „за подобряване на хуманитарната ситуация“, дори ако преговорите са с лидер, чиято легитимност Европа и Германия не признават.

Полша предупреди, че кризата може да продължи месеци или дори години, ден след като полските сили използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да възпират мигранти, които нападнаха граничните полицаи с камъни.

Граничната охрана съобщи, че е регистрирала 161 опита за незаконно преминаване във вторник, включително „два насилствени“.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви, че през нощта е имало още няколко опита за преминаване на границата.

„Трябва да се подготвим за това, че ситуацията на полско-беларуската граница няма да бъде разрешена бързо. Това ще продължи месеци или дори години“, каза Блашчак пред полското радио Jedynka.

Западът обвини Беларус, че примамва хиляди мигранти, най-вече от Ирак и Сирия, с обещанието за лесно преминаване в ЕС и след това попадат в капан на границата, защото властите в Минск не им позволяват да влязат обратно в страната, за да се върнат в родните си страни.

Латвия, Литва и Полша отказаха да приемат мигрантите, като оставиха огромна част от тях в продължение на седмици в гористите гранични зони.

Забрани за летене

След натиска от страна на ЕС няколко авиокомпании заявиха, че ще спрат да транспортират потенциални мигранти до Беларус.

Ирак също заяви, че ще започне доброволно репатриране на своите граждани от Беларус тази седмица, а граничната агенция на ЕС Фронтекс работи с полските и иракските власти за организиране на чартърни полети от Полша.

Групите за помощ казват, че най-малко 11 мигранти са загинали от двете страни на границата от началото на кризата през лятото и призоваха за хуманитарен отговор на проблема.

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович посети във вторник райони близо до границата от полска страна. Тя коментира, че ситуацията е „изключително опасна“.

„Трябва да намерим начин за деескалация, за да се уверим, че фокусът наистина е да спрем страданието“, каза тя пред репортери.

Белоруският Червен кръст съобщи в сряда, че около 1000 мигранти са настанени в „логистичен център“ близо до ГКПП Брузги-Кузница.

Други 800 души все още са в импровизиран лагер близо до границата, съобщи руската информационна агенция РИА Новости.

Доброволци и военни раздаваха топла храна, сладкиши, вода, чай и консерви.

Беларуското здравно министерство съобщи, че шестима души, включително четири деца, от лагера Брузги, са настанени в болница.