Беларус организира пропагандно “интервю“ с Протасевич

"Интервю“ под принуда, очевидно след изтезания. [@lapatina_ Twitter]

Беларуският журналист Роман Протасевич, който беше арестуван, след като самолетът му беше принуден да кацне в Минск, се появи в четвъртък (4 юни) в държавната телевизия в сълзливо интервю, което според семейството и сътрудниците му е проведено под принуда.

Протасевич – съосновател и бивш редактор на опозиционния канал Telegram Nexta, очевидно се чувства напрегнат във видеото. Опозиционерът, който е обвинен от властите, че провокира антиправителствени демонстрации, признава своя принос в демонстрациите миналата година. В същото време той похвали президента на Беларус Александър Лукашенко.

В края на 1,5-часовото интервю, излъчено от държавния канал Беларус ОНТ в четвъртък вечерта, Протасевич започна да плаче и покри лицето си с ръце.

Бащата на 26-годишния критик на Лукашенко – Дмитрий Протасевич, каза, че видеото е резултат от “злоупотреба, изтезания и заплахи“.

“Познавам сина си много добре и вярвам, че той никога не би казал такива неща“, заяви той пред Франс прес.

“Пречупиха го и го принудиха да каже какво е необходимо”, подчерта Дмитрий Протасевич и добави, че му е мъчно да гледа интервюто.

“Много съм притеснен.”, призна бащата.

Беларуските власти обвиняват Протасевич в организиране на масови безредици, обвинение, което може да му донесе присъда до 15 години затвор.

Франак Виакорка, съветник на белоруския опозиционен лидер Светлана Тихановска, заяви, че е “болезнено да се гледат “признанията” на Протасевич и го нарече “заложник на режима“.

“Чиста пропаганда“

Преди излъчването независимата правозащитна група “Вясна” заяви, че Протасевич трябва да е бил принуден да говори от беларуските служби за сигурност, защото е изправен пред “несправедливи, но много сериозни обвинения”.

“Всичко, което Протасевич казва, е изтръгнато с принуда – най-малкото чрез “психологическа принуда”, каза шефът на “Вясна” Алес Бяляцки пред Франс прес в четвъртък.

“Каквото и да казва сега, това е чиста пропаганда,  която няма реално основание”, коментира той.

Протасевич и руската му приятелка София Сапега, 23 г., бяха арестувани в Минск на 23 май, след като Беларус изпрати военен самолет, за да отклони самолета на Ryanair от Атина до Вилнюс, с който пътуваха.

Те бяха обвинени, че помагат за координирането на историческите демонстрации, избухнали след оспорваното преизбиране на Лукашенко миналия август.

Веднага след ареста им и Протасевич, и Сапега се появиха във видеоклипове с “изповеди“, които според техните привърженици са записани под принуда и са често срещана тактика на режима за притискане на критици.

Родителите на Протасевич казаха, че във видеото синът им е изглеждал като бит.

В отговор на арестите Европейският съюз забрани на беларуския държавен превозвач “Белавия” да изпълнява полети до летищата в блока и призова авиокомпаниите от блока да летят над бившата съветска държава.

В отговор на протестите властите в Беларус предприеха жестоки репресии срещу опозицията и гражданското общество, като задържаха хиляди демонстранти и принудиха опозиционните лидери да напуснат страната. Няколко души загинаха по време на  размириците.